Филм за крале и ужаси

Карло Анчелоти бе „екзекутиран” през 2005-а, сега оцеля по чудо

Sportinglife
Sportinglife 10:05 ч., 11 Март 2015
0
579
Getty Images

През 2005 година Карло Анчелоти бе „екзекутиран” в най-лудия финал на Шампионската лига. Милан поведе с 3:0 срещу Ливърпул и накрая отпадна с дузпи в Истанбул.

Сега италианецът отново бе на ръба на грандиозен провал.

Нямаше човек по света, който да очаква нещо различно от рутинна победа на Реал над Шалке в осминафиналния реванш след лесната победа с 2:0 на европейския клубен шампион срещу „кралскосините” в Германия.

Но какъв мач! Шалке не само, че не се бе предал. Шалке победи с 4:3 на „Сантяго Бернабеу”, като в последните секунди Реал баваше топката, трепереше.

Вратарят Икер Касияс направи шест ключови спасявания, след като пусна 4 гола.

Десет точни удара във вратата на Реал в неговия дом – истински филм на ужасите с щастлив край на „Бернабеу”. Освирквания и бели кърпички изпратиха европейския шампион, който е в очевидна криза.

Хроника на лудия мач

20-а минута: Кристиан Фукс вкарва първия гол за Шалке, топката минава през ръцете на Касияс

25-а минута: Кристиано Роналдо изравнява с глава след центриране от корнер

40-а минута: Клаас Ян Хунтелаар прави 2:1 след ново лошо избиване на Касияс. Две минути по-рано холандецът удря греда.

45-а минута: Кристиано Роналдо отново изравнява с глава след майсторско центриране на Фабио Коентрао

53-а минута: Карим Бензема се разхожда в защитата на Шалке и за първи път Реал повежда. Остават съмнения, че французинът е бил в засада.

57-а минута: Лерой Сане вкарва виртуоен гол за Шалке с удар извън наказателното поле

84-а минута: Клаас Ян Хунтелаар отбелязва четвъртия гол с удар извън пенатла.

90-а минута: Бенедикт Хьоведес стреля от отлична позиция, Касияс спасява и резултатът остава 4:3 за Шалке.

Реал трябва да се радва, че има Кристиано Роналдо.

Когато Шалке повеждаше през първото полувреме, идваше португалецът и изравняваше. Гневът му бе очевиден. Ден по-рано над 30 процента от феновете на Реал бяха готови да го жертват и да не го виждат титуляр.

Още по-голям шок – „Сантяго Бернабеу” аплодираше Шалке след края. Радваше се на своя бивш нападател Клаас Ян Хунтелаар, който вкара 2 гола, но никога не стана звезда в Реал.

„Футболна Германия е горда с Шалке – написа в. „Билд”. – Жалко, сензацията беше толкова близо!”

Италианският треньор на Шалке Роберто ди Матео изживя нощ, подобна на най-великата в живота си. През 2012-а начело на Челси той спечели Шампионската лига срещу Байерн именно в Мюнхен.

Тогава късметът бе с Ди Матео, баварците бяха по-силнитепрез целия мач, но дузпите се завъртяха по италиански. Сега роденият в Швейцария треньор обра овациите на целия свят, но накрая завърши като симпатичният губещ.

„Чувствата са смесени – каза Ди Матео. – В един страхотен мач вкарахме четири гола, но не продължаваме напред. Важно е, че бъдещето на Шалке е розово. Имаме млад и силен отбор.”

„Направихме исторически мач – добави капитанът Бенедикт Хьоведес, титуляр и в националния тим. – Играхме много храбро срещу отбор, изпълнен със световни звезди. Заслужавахме да бъде възнаградени и с пети гол.”

Само един германец бе освиркван в лудата нощ. Сами Кедира вече е напълно нежелан от Реал и феновете му.

Затова и играта му не вървеше, а договорът изтича в края на сезона. „Ако не го искат, ние веднага ще го вземем”, рече Хорст Хелд, мениджърът на Шалке.

„Отдавна знам, че не съм любимец на феновете – каза Кедира. – До последната минута на договора ми ще давам всичко от себе си за Реал. След това ще видим.”

Карло Анчелоти донесе 10-ата европейска титла на Реал след 2002 година.

Но знае – в този клуб никой не търпи дори малки провали. За четири дни той загуби два пъти – 0:1 от Атлетик и сега от Шалке.

„Заслужихме си освирквавията – призна италианецът. – Съжалявам... Всички играха много слабо. Това не бе добре за имиджа на клуба. Имахме проблеми във всеки аспект – атака, защита, себераздаване, борба и концентрация. Не мисля дали ще ме уволнят. Продължавам да си върша работата, но трябва да го правя по-добре. Отговорност на треньора е да накара отбора си да играе по-добре.”

Капитанът Икер Касияс призна, че Реал е ударил дъното.

За втори път в историята си отборът загуби от германски съперник у дома. Единствено Байерн бе побеждавал на „Бернабеу”.

„Трябва веднага да забравим за последните 10 дни – отсече вратарят. – Единственото хубаво нещо е, че оставаме в турнира.”

Ядосан, но щастлив бе Кристиано Роналдо.

Той написа нов рекорд и вече е голмайстор №1 в историята на евротурнирите със 78 попадения – едно повече от друга легенда на Реал – Раул Гонсалес.

А в Шампионската лига Роналдо се изравни с големия си конкурент Лионел Меси – двамата имат по 75 гола.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията