Showtime Димитров спечели зрелището с Федерер в MSG

Григор победи швейцареца за първи път в кариерата си с 6:2, 1:6, 7:5

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 11 Март 2015
0
2142
Getty Images

Григор Димитров показа, защо феновете отдавна обичат да го наричат „Showtime” и пречупи Роджър Федерер с 6:2, 1:6, 7:5 в тенис шоу с много вкус и класа в легендарната зала „Медисън Скуеър Гардън”.

Въпреки че става дума за демонстративен мач, 23-годишният българин записа първа победа в кариерата си над Маестроко, като до момента в три мача в ATP тура, най-доброто му постижение беше достигане до тайбрек.

Програмата започна с още един епизод от незабравимото съперничество между Моника Селеш и Габриела Сабатини, който аржентинката спечели с 8:5.

А половин час по-късно взрив от аплодисменти обяви началото на главното събитие за вечерта.

Димитров и Федерер предложиха завладяваща смесица от качествен атакуващ тенис и много забавни моменти, винаги поднесени с финес.

Роджър откри в характерен стил с гейм на нула, но последваха 20 минути от шоуто на Димитров.

Талантът ни бързо изравни, след което проби на нула сервиса на швейцареца! Григор стигна до 0-30 със светкавична атака към мрежата, а в следващата точка Маестрото само изгледа първия за вечерта удар в графата „хотшоти” – форхенд, който профуча неспасяемо покрай него и кацна на линията.

Роджър подари трите брейкпойнта на съперника си като сбърка лесен смач, но Григор си заслужи пробива като „нарисува” слайс бекхенд минаващ удар.

„Григор се справя страхотно на ретур, но аз трябва да не се поддавам на напрежението", заяви Федерер в блиц интервю в почивката между геймовете.

– Радвам се, че организаторите са поканили точно него, защото той е представител на младата вълна тенисисти, които зрителите ще гледат на корта през следващите пет-десет години.”

След паузата Григор затвърди пробива, след което с изящен минаващ удар от бекхенд размина налитащия към мрежата Роджър за нов пробив.

До края на сета нашето момче отрази един брейкпойнт с ас и го затвори с 6:1 за 25 минути.

Федерер стабилизира сервиса си и водеше с 2:1 на първата почивка във втория сет.

„Успях да диктувам доста от точките до момента, което е изключително важно", коментира Григор в неговото експресно интервю на корта.

– Щастлив съм, че съм в тази легендарна зала и родителите ми ме гледат на живо. Сега е важно да остана концентриран.”

Димитров обаче не изпълни целта, която сам си постави и допусна пробив за 1-3.

А сервисът на Роджър започна с точката на мача. Маестрото излезе на мрежата, но пожали Григор с по-слабо воле, което даде шанс на българина да продължи разиграването.

Той, разбира се, измисли уникален лоб с удар между краката, на който Федерер, разбира се, също отговори с „хотдог”.

Димитров беше на мрежата, но изкара волето си в аут, а съперникът му вдигна ръка и го поздрави за джентълменската проява. ФедЕкспрес набра сериозна скорост и затвори втория сет за една 21 минути с 6:1.

„Човече, не трябваше да удряш тези уинъри толкова силно”, шеговито се оплака Григор в почивката.

„Хайде, да продължаваме с мача”, подкани го Федерер, който изглеждаше, че е на много висока предавка. Пробив за 2:1 и затвърждаването му доближиха Маестрото още повече до крайния успех, но Григор нямаше намерение да се дава.

В шестия гейм българинът върна пробива, след като потърси помощ от публиката.

Момче от трибуните спечели първата точка след атрактивен лоб, след което Димитров свърши своята работа и изравни резултата.

Гонитбата в геймовете продължи до 6:5 за Григор, когато българинът отново взе подаването на швейцарската легенда и се поздрави с първата си победа над него, която обаче не влиза в статистиката.

"Изпитвам огромен респект към Роджър", каза Григор.

"Мисля, че Григор игра много добре. Справи се отлично и успя да обърне мача. Заслужава поздравления. За първи път бях поставен под сериозно напрежение в тази страхотна зала", каза Федерер.

"Определено изпитвах затруднения в различни периоди от двубоя. Направихме някои страхотни отигравания. Мисля, че си беше мач на доста сериозно ниво", обобщи легендарният швейцарец.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията