Забравен герой

Ще видим ли Николай Учиков отново в националния отбор?

Анна Николова
Анна Николова 08:15 ч., 18 Фер 2015
0
82
Trento.it

Повечето волейболни фенове вероятно са чули за първи път името на Николай Учиков в началото на новото хилядолетие. Тогава талантът бе забъркан в скандал между Локомотив (Пловдив), Бенковски (Пазарджик) и ЦСКА, играещи през 2002 г. под името ЦСКА Рънърс.

„Червените” претендираха, че имат договор с таланта, като съгласие за трансфера са дали от родния му клуб Бенковски. Родителите обаче настояваха синът им да продължи кариерата си в Локомотив (Пловдив).

Наложи се намеса на комисиите на БФВ, които взеха категорично решение и спряха правата на волейболиста за две години.

По онова време за Учиков се говореше като за изключителен талант.

На 16 години той бе основна фигура в младежкия национален отбор, записа дори мач при мъжете. Не бяха малко обаче скептиците, които очакваха след двегодишното си наказание той да се откаже от спорта или поне да не бъде на същото ниво.

Диагоналът обаче търпеливо изчака да изтече срокът на наказанието, за да се завърне в залата.

Прави го в състава на Локомотив (Пловдив), а година по-късно – през лятото на 2004 г. преминава в Левски. И неволно отново става център на конфликт след като от Марек също претендират за привличането му. Този път на играча му се разминава, президента и основен спонсор на дупнишкия тим Иво Константинов завежда дело в съда срещу Левски, по онова време с името Левски Сиконко.

Следват няколко успешни сезона с екипа на „сините” преди топреализаторът на поеме към Италия.

Там Учиков облича последвателно екипите на Кавриаджо, Падова, Молфета и Трентино. За четирите си сезона на Апенините българинът има общо 1951 точки в първенството и 65 точки в турнира за Купата.

Най-силните му изяви са в Молфета през сезон 2011/2012.

Българинът бързо става любимец на фенове и специалисти. Играе в тима като преотстъпен от Тренто, които през лятото на 2012 го вземат в собствения си състав.

С тима, воден от Радостин Стойчев, Учиков печели световното клубно първенство и Купата на Италия. По-често обаче българинът е резерва, за сметка на Ян Щокър. Затова след края на сезона взема решение на смени обстановката и поема към Русия.

Сезон 2013/14 също е силен за диагонала, макар че новакът в Суперлигата Тюмен не може да предложи кой знае какво.

В края на редовния сезон Тюмен има 5 победи и 17 загуби и трябва да мине през плеаути, за да запази мястото си в елита. Не успява и се връща във втория ешалон, а Учиков е свободен да си търси нов тим.

Сред многото оферти пазарджиклията избира тази на аржентинския шампион и носител на Купата на страната УПСН (Сан Хуан).

Волейболните шампионати в Южна Америка по традиция остават извън полезрението на българските състезатели и треньори, с две-три изключения. Затова изборът на Учиков се приема с изненада.

Две неща го впечатляват най-напред в Аржентина

Дни след спечелването на титлата на Южна Америка Николай Учиков споделя пред местните медии, че две неща са го впечатлили най-много в първите дни на престоя му в Аржентина.

„Жегата и огромните количества месо, които се ядат ту. Не съм виждал друга страна, в която да ядат толкова месо”, с усмивка споделя българинът.

Не крие, че е доволен от направения избор.

„Страхотен отбор сме, емоциите, които преживях до тук са невероятни. Помогнаха ми да се адаптирам и някъде около турнира за купата вече се чувствах напълно комфортно”, разкрива Учиков.

Шест месеца по-късно обаче се оказва, че родният волейболист е бил прав.

Около Коледа тимът отново спечели Купата на Аржентина, а преди дни стана и шампион на Южна Америка. Сега му предстои участие в плейофите на Аржентина и нищо чудно отново да триумфира като №1.

А след това го очакват и изявите на световното клубно първенство. И всичко това с активната помощ на Учиков, който във финалите на първенството на Южна Америка е избран за най-полезен състезател.

И ако кариерата му на клубно ниво върви във възходяща посока, то това не важи за националния отбор.

Заради на пръв поглед сериозната конкуренция на поста му Николай Учиков рядко получава повиквателни, а когато това се случи или е резерва, или се случва да остава извън групата.

Ситуацията може би ще се промени през това лято, когато заради натоварения календар на Пламен Константинов ще се нужни всички най-добри състезатели. В България, особено с изпадналото в криза родно първенство, те не са много, но Николай Учиков спокойно би могъл да бъде причислен към тях.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията