Труден успех

Най-важните неща от редовния сезон в руската суперлига

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 03 Март 2015
0
100
Zenith.ru

В края на тази седмица в едно от най-силните волейболни първенства в Европа – руското започват плейофните двубои. Участие в тях ще вземат първите осем състава, като те ще играят до 2 победи от три срещи.

На четвъртфиналите ще участват и двата състава с родно присъствие – Губерния, водена от националния селекционер Пламен Константинов и с блокировача Виктор Йосифов в състава си и Сургут с Тодор Алексиев и Теодор Тодоров.

Какво всъщност направи впечатление до тук в Суперлигата на Русия?

Губерния все пак се класира за плейофите

Именно участието на Губерния в следващата фаза бе голямата въпросителна в последния кръг на редовния сезон. Тимът на Константинов имаше тежка състезателна година.

Съставът непрекъснато бе преследван от контузии на основни състезатели, имаше проблем с финансите и дори имаше вариант волейболистите да бойкотират някои от срещите. Повечето от тези неща вече са зад гърба на Губерния ако се изключи контузията на основния диагонал Николай Павлов.

Показаната игра в последния кръг на редовния сезон, а и някои от проблемите, които има следващия съперник на тима Динамо (Москва) дават надежди на феновете на тима от Нижни Новгород. И това въпреки че Губерния завърши на шесто място, а Динамо три места по-нагоре.

Приключи най-големият скандал

В полза на тима на Пламен Константинов приключи най-големият скандал в последните години в шампионата. Той бе свързан с правата на разпределителя Дмитрий Ковальов, който бе привлечен в Губерния от Перм.

Последва дълга разправия между двата клуба, която не позволи на волейболиста да играе през голяма част от сезона. Той се появи на терена едва в края на януари и зад гърба си има едва шест срещи.

Съперниците в плейофите

(8) Кузбас – (1) Белогорие (Белгород)

(7) Факел (Новий Уренгой) – (2) Зенит (Казан)

(6) Губерния (Нижни Новгород) – (3) Динамо (Москва)

(5) Газпром-Югра (Сургут) – (4) Локомотив (Новосибирск)

Двубоите стартират на 8 март, вторите срещи са на 15 март. При равенство ще се играе трети двубой на 16 март.

В тях обаче Губерния загуби само веднъж, което показва, че Ковальов намира бързо формата си. Той ще бъде и едно от оръжията на Пламен Константинов за предстоящите срещи.

Силен сезон за Тодоров и Алексиев

Другите двама български национали в руското първенство – Теодор Тодоров и Тодор Алексиев направиха обичайния си силен сезон. Те ще са и двете от основните оръжия на Газпром Югра в четвъртфинала срещу Локомотив (Новосибирск).

Двата тима са пети и четвърти във временното класиране, но съставът с двамата родни национали вече спечели една битка в шампионата, при това като гост. И бе повече от убедителен в два от най-важните елементи – на блокада и в атака.

Да, след това Локомотин спечели в Сургут, но това никак не му отрежда ролята на фаворит. И като стана дума за изявите на родните национали трябва да се отбележи, че въпреки силната игра на Теодор Тодоров в редовния сезон, при играчите на неговия пост той бе изпреварен като резултатност от Михаил Щербаков от Кузбас. Щербаков записа 81 точки в 26 двубоя от Суперлигата.

75 точки директно от сервис

На Тодор Алексиев, а и на останалите волейболисти играещи на неговия пост в първенството не им бе никак лесно когато на линията за изпълнение на начален удар този сезон заставаше руският национал Дмитрий Мусерски. Той завърши с впечатляващите 75 аса.

Чех стана най-резултатен

Въпреки наличието на куп чужди звезди и на всички руски национали призът за най-резултатен волейболист на редовния сезон отиде при преминалия и през Тренто чех Ян Щокр.

Тимът му Динамо Краснодар не впечатли с изяви, но неговото представяне бе блестящо. Той реализира 506 точки в 26-те двубоя изиграни до този момент.

Три отбора с нови треньори

Три треньорски оставки бяха подадени през тази част от сезона. Постовете си напуснаха наставниците на Факел (Новий Уренгой), Газпром-Югра (Сургут) и Динамо (Краснодар). На два от трите състава – Факел и Газпром обаче това не се отрази и те се класираха за плейофите.

Да работиш без пари

Сложната ситуация, в която е поставена Русия се отрази на икономиката на страната, а от там и на средствата, отделяни за спорт. Не бяха малко клубовете във волейболната Суперлига, които подобно на Губерния изпитваха и продължават да изпитват финансови затруднения.

Един от тях е Факел (Новий Уренгой). За да се справят от ръководството предприеха сериозна промяна – след Нова година съставът бе изграден изцяло от млади волейболисти, заплатите сериозно намалени. Въпреки това почти до последно Факел имаше шанс да влезе в топ 5.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията