Мисия възможна

Надеждите на лекоатлетите за медал на Европейското в Прага са живи

Sportinglife
Sportinglife 20:15 ч., 07 Март 2015
0
212
Lap.bg

Добро представяне отчетоха в родната атлетика в предпоследния ден на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Прага.

Ивет Лалова, Инна Ефтимова, Денис Димитров, Силвия Дънекова, Габриела Петрова си осигуриха участие и в последния ден на шампионата.

Най-големите надежди на тима ни за успех – Ивет Лалова и Инна Ефтимова преодоляха през проблеми квалификациите на 60 м.

Българка в топ 8 на Европа на 40 години

40-годишната Венелина Венева-Матеева влезе в топ 8 на Европа на скок на височина.

Българката зае седмо място в крайното класиране след като скочи 190 см.

След Венева се класираха Барбара Сабо (Унг) и Михаела Хруба (Чех) със по 185 см. Шампионското място се реши с надскачане, в което се наложи Мария Кучина (Рус).

Тя скочи 197 см от втория си опит в надскачането срещу Алесия Трост (Ит).

Лалова финишира трета в четвъртата серия със 7.26 сек. Преди нея се наредиха Дина Ейшър-Смит (Вбр) – 7.10 сек, и Джамиле Самюел (Хол) – 7.26 сек. Четвъртото място, даващо директно място на финал, зае Одри Ало (Ит) – 7.31 сек.

Ефтимова пък пресече четвърта финалната линия със 7.37 сек и също се внедри директно в следващия етап на състезанието.

Най-бърза в сериите беше европейската шампионка на 100 и 200 м Дафне Схипърс (Хол) – 7.07 сек. Верена Зайлер (Гер) даде време от 7.10 сек.

„Пистата ми харесва, защото съм лека и ми създава усещане за лекота. Моята цел е да се забавлявам, да се наслаждавам и да видя горе-долу върху какво трябва да се работи. Това е смисълът на този сезон и идеята изобщо да участвам на европейското. Не може всеки път да си лидер в европейската, световната, междугалактическата класация и затова търся своето място. И то е тук”, коментира Ивет Лалова пред специализирания сайт bgathletic.com

"От техническа гледна точка не съм доволна, не се чувствах добре по време на бягането. Смених много неща по техниката и в главата в момента ми е голямо объркване. Трудно ми беше този сезон, защото нямах никакви стартове и не застанах с големите имена. И сега малко се лутам. Но смятам, че на полуфинала ще стане доста по-добро бягане. Финалът винаги е постижим”, заяви Инна Ефтимова.

 С личен рекорд от 6,65 сек на 60 метра за полуфинала се класира и Денис Димитров. Той завърши втори в серията си.

„Много съм доволен, пистата ми харесва, подиумът явно ми пасва. В последните метри само се огледах и отпуснах. Знам, че имам резерви. На полуфинала се стягам за още по-добри постижения. Мисля да вляза във финала. Ако той не е постижим, за какво изобщо тренирам и съм дошъл? Миналата година не бях добре, но сега е различно и показвам с всяко едно бягане, че съм във форма.”, коментира Димитров.

Без да бяга на 1500 м място във финала намери и Силвия Дънекова. Сериите в дългата дистанция бяха отменени по решение на организаторите и всички 11 атлетки бяха класирани в битката за разпределение на медалите.

Там е и Габриела Петрова в тройния скок. Още в първия си опит българката надхвърли с 6 см квалификационната квота – 14,21 см и спести сили за утрешния финал.

Това ще бъде втори пореден финал за Габи на първенство на континента за жени, след като през миналото лято стана пета в Цюрих. Възпитаничката на Атанас Атанасов е европейска шампионка за девойки под 23 г. от 2013 г.  

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията