Олимпийска шампионка по плуване загина в Аржентина

Камий Мюфа и още 10 души катастрофираха с хеликоптер

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 10 Март 2015
0
396
Getty Images

Олимпийската шампионка по плуване на 400 м съчетано от Лондон 2012 Камий Мюфа и още седем френски спортисти загинаха при катастрофа между два хеликоптера в Северозападна Аржентина.

Причините за катастрофата все още се изясняват

Причините за тежкия инцидент все още остават неизвестни, съобщиха френските медии. Времето е било ясно и видимостта добра, обявиха аржентинските власти.

Загиналата в инцидента олимпийска шампионка Камий Мюфе пък е била ентусиазирана от участието си в шоуто. „Това участие е добро за мен. Ще се видим скоро”, гласи последното й съобщение в социалните мрежи, което е написано на 6 март.

Мюфа и останалите спортисти били част от екипа, който трябвало да участва в първия сезон на телевизионно риалити шоу, което след заснемането си трябвало да се излъчи в редица европейски страни. Общо 10 са загиналите, осем от тях французи. Новината за смъртта им разтърси страната.

„Този инцидент ни потопи в тъга”, заяви френският президент Франсоа Оланд в специално изявление.

„Тъжен съм заради случилото се с моите приятели. Ужасно е. Нямам думи”, написа в социалната мрежа Туитър бившият футболист Силвен Вилтор, който също е дал съгласие да участва в шоуто, но не е бил в групата, която трябвало да снима в Аржентина. Сред останалите спортисти одобрени за участие са били плувеца Алан Бернар, колоездачът Жан Лонго – четирикратен олимпийски медалист и фигуристът Филип Канделоро. Всички те обаче изчаквали завръщането на екипа от Аржентина, за да се включат в продукцията.

Присъединяването на Мюфа към телевизионното шоу бе официално обявено преди две седмици. На игрите в Лондон тя спечели златен медал на 400 м и сребърен на 200 м свободен стил. Година по-късно французойката грабна и бронз на 200 м на световното първенство. През 2014 г., Камий обяви, че се отказва от спорта. При това едва на 24 години. Според френските медии причина за решението й е неразбирателство с треньора Фабрис Пелерин.

„Както много други неща и тези проблеми ще останат между нас. Но освен това решението ми е продиктувано и от другите неща, с които вече се занимчавам”, обясди Мюфа пред Франс прес.

Заедно с плувкинята в катастрофата загина още един френски олимпийски медалист – боксьорът Алексис Вастин, който в Лондон взе брознов медал. Хеликоптерът, в който пътували френските спортисти се блъснал в друг в близост до Вия Кастеи в провинция Ла Роха, на 730 мили северозападно от Буенос Айрес.

„Имало е експлозия и затова предполагаме, че става дума за сблъсък”, обясни Сезар Ангуло – секретар по сигурността на провинция Ла Роха. Снимките от мястото на катастрофата, които обиколиха електронните медии показват горящите останки от двете летателни машини, както и събралите се наоколо хора, които безпомощно наблюдавали ситуацията.

Екипът на риалити шоуто е пристигнал в Аржентина в неделя. На мястото е трябвало да се състоят снимките за версията, която ще бъде излъчена в Дания и Швейцария. В катастрофата освен френските спортисти са загинали и двамата аржентински пилоти – Хуан Карлос Кастийо и Роберто Абате.

От екипа на шоуто вече излязоха с официално изявление и изказаха съболезнования на близките на загиналите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията