Поредната невъзможна мисия за Григор

За Димитров отново няма лесни съперници и това трудно ще се промени в първия Мастърс за сезона

Андрей Георгиев
Андрей Георгиев 08:40 ч., 10 Март 2015
1
3370
Getty Images

Мастърсът в Индиън Уелс (12-22 март) открива сезона на ATP 1000 тура, а от гледната точка на Григор Димитров турнирът прилича повече на пореден епизод на "Мисията невъзможна".

След бляскава  2014-а, българинът афишираше амбиции през този сезон не само да защити ATP500 трофея си в Акапулко, но и да премине на заветното "следващо ниво" с триумфи в Мастърсите и защо не - в Големия шлем.

Два месеца по-късно обаче тези амбиции изглеждат като твърде смели мечти.

Григор се върна на нивото, в което за него отново няма лесни съперници, увереността му е силно разклатена и мястото му сред първите десет в мъжкия тенис е под въпрос.

Димитров скочи от 36-метрова скала в морето като "част от подготовката му" в Акапулко и потъна на корта още във втория двубой срещу Райън Харисън.

В прав текст

Григор очевидно има крещяща нужда от промяна на игровия си план, но това трудно ще се случи точно в Индиън Уелс, където българинът не е печели повече дори два мача поред.

Реално, както за специалистите, така и за феновете беше очевидно, че ще е изключително оптимистично да се вярва, че Григор може да дублира трофея си в компанията на Кей Нишикори и намиращия се в уникална форма Давид Ферер (18-1 успеха през този сезон).

Но поражението от Харисън шокира с тоталната липса на агресия и оръжия срещу тенисист, който нямаше успех в 23 мача срещу Топ 10.

Григор очевидно има крещяща нужда от промяна на игровия си план, но това трудно ще се случи точно в Индиън Уелс, където българинът не е печели повече дори два мача поред. Защото както шампионът Новак Джокович заяви "на корта не излизаш само ти, а и цялата ти история от даден турнир с всичките победи и неуспехи".

Може би идеаният сценарий за Димитров ще е да се попадне в една и съща половина на схемата с Рафаел Надал и да оцелее в турнира достатъчно дълго, за да се срещне с испанеца.

Не забравяйте за Бердих

С два финала и два полуфинала досега през сезона Томаш Бердих е готов да изригне с трофей.

Чехът се освободи от психологическото бреме на 17-те поредни поражения от Рафаел Надал, като го пречупи в Мелбърн и при добър жребий определено ще е грешка шансовете му да бъдат подценени.

Българинът наистина се нуждае от победа над топ тенисист, за да го издърпа от пропастта, която по традиция се отваря между Топ 10 и останалите тенисисти.

Все още търсещият формата си след серията от контузии Надал изглежда единственият донякъде възможен вариант за подобен триумф.

Защото макар да взе титлата на клея в Буенос Айрес, Матадора е доста по-различен тенисист на твърди кортове и особено в Индиън Уелс, където през миналия сезон позволи на Александър Долгополов да го пречупи в трети кръг.

На пръв поглед Роджър Федерер има най-сериозни аргументи да спре шампиона Новак Джокович да защитити титлата си.

Маестрото вече доказа, че може да влиза в главата на световния №1 както никой друг с триумфа си за 6-3 7-5 в Дубай. Швейцарецът не допусна нито един пробив и с на моменти безрасъдна агресия просто постави Ноле под по-голямо напрежение, отколкото световният №1 можеше да понесе.

"Хората постоянно ми повтарят, че съм на 33 години, но аз се чувствам страшно млад", призна след триумфа си Федерер.

Роджър е безкрайно опасен във формат 2 от 3 сета, но не трябва да пренебрегваме и факта, че пътят му до финала в Дубай не беше особено трънлив.

Анди Мъри отпадна след 55 непредизвикани грешки срещу младия Борна Чорич, а хърватинът не успя психически да преодолее факта, че в следващия си мач трябва да излезе срещу великия Федерер и загуби полуфинала за 58 минути.

Купонджията Томич вече е заплаха

"Играя толкова добре, колкото и преди, но съм много по-стабилен тенисист и до два месеца искам да вляза в Топ 20", със самочувствие очерта целите си Бърнард Томич.

Доскоро определян като купонджия, който безрасъдно пропилява таланта си, 22-годишният австралиец спечели две победи за страната си срещу Чехия през този уикенд и статистиката му през сезона вече е 17 успеха от 23 мача.

Томич може да препъне всеки тенисист извън "Голямата четворка" и да направи турнира още по-непридвидим.

През този уикенд обаче Анди подсказа, че е във върхова форма, като класира Великобритания на четвъртфинал за купа "Дейвис" (3-2 над САЩ).

Мъри има един загубен финал на Индиън Уелс през 2009-а, но изключително позитивният му подход към играта в момента определено го поставя сред фаворитите.

Към него можем да прибавим Кеи Нишикори и Милош Раонич, които се доказаха като доста по-опасни представители на новата тенис вълна от Григор Димитров.

А след две титли и полуфинал на AustralianOpenпрез 2015-а, Стан Вавринка изглежда като човек, който дори и да не спечели титлата, може да поднесе изненада или да ни осигури няколко зрелищни битки с тенис от световна класа.

1 коментара

1 Марио Тодоров 09.03.2015 23:08:50
1 0

Aма, ги разбираш нещата мистър драскач,спор няма !ха ха ха

Твоят коментар:

Close Обратно към статията