Неочакван избор

Федерацията утвърди Драган Нешич за треньор на волейболистките

Sportinglife
Sportinglife 08:15 ч., 20 Яну 2015
0
276
Bgvolleyball.com

След пет години пауза сръбският специалист с български паспорт Драган Нешич отново застава начело на женският ни национален отбор по волейбол.

Решението бе взето от Управителния съвет на родната федерация. Постът бе вакантен след като ръководството реши да не продължава договора на Владимир Кузюткин след световното първенство миналата година.

За Драган Нешич това ще бъде вторият престой начело на женския национален отбор.

Първият път под ръководството на Нешич тимът ни спечели два медала от Европейската лига - сребърен и бронзов медал, завърши на 11-о място на Евро 2007 и на 8-о на Евро 2009.

Тогава конкрактът му се предоговаряше всяка година, а накрая просто не бе подновен заради един единствен мач – загубеният финал на Европейската лига срещу Сърбия през 2010 г.

Тимът ни обаче се провали в световните квалификации и в тези за Гран при. Последните бяха голямото изпитание за женския волейбол, тъй като по това време турнирът Гран при бе само с една дивизия и достъпът до него твърде ограничен.

След женския национален отбор Нешич работи за малко в мъжкия волейбол.

Най-напред в Галатасарай, заедно с Владимир Николов и Теодор Салпаров, а след това и в младежкия отбор. От Галатасарай бе освободен заради неубедителни резултати. След като приключиха ангажиментите му с младежите пък Нешич обяви, че се завръща към женския волейбол.

В женския отбор след Нешич начело бяха Драгутин Балтич, Димо Тонев, Марчело Абонданца и Владимир Кузюткин.

От четиримата доказани имена в женския волейбол са само последните двама. Марчело Абонданца е два пъти носител на Купата на европейската федерация, два пъти на Купата на Италия, сребърен медалист в Европейската лига.

Румънският тим на Драган Нешич е на пето място в класирането

През този сезон Драган Нешич е начело на румънския ЦСМ (Търговище). Помага му българският треньор Атанас Лазаров.

В момента тимът на двамата е на пето място във временното класиране. Шампионатът бе подновен този уикенд след зимната пауза.

В първия си мач тимът на Нешич успя да изненада шампиона от есенния дял ЦСМ (Букурещ) и спечели с 3:1. В следващия кръг тимът на Нешич гостува в Сату Маре.

Владимир Кузюткин е четири път шампион на Турция, носител на сребърен и бронзов медал от първенството на Турция, както и на сребърен медал от първенството на Русия. Като национален селекционер е световен шампион с Русия, втори в турнира Гран при.

Именно те обаче се задържаха и най-кратко въпреки не лошите резултати под тяхно ръководство.

Първият така и не се разбра с шефовете на федерацията за своя щаб, а вторият изрично поиска краткосрочен договор и не пожела да го поднови.

Под тези оправдания обаче стои нещо много по-важно: конфликтите, които сякаш нямат край около и в женския тим.

При Балтич избухна секс скандал. По времето на Кузюткин се заговори за бойкот от страна на състезателки.

По тази причина, а и за да избегне външни намеси от страна на ръководители, Абонданца поиска италиански щаб. Не го получи обаче и логично двете страни се разделиха.

Така отново се стигна до варианта Драган Нешич.

Назначение, което обаче е в противоречие със заявеното преди два месеца от страна на федерацията намерение постът да бъде поверен на наш специалист. Защо ситуацията се промени трябва да кажат от ръководството на БФВ.

Големият въпрос е и дали в лутанията си между женския и мъжкия волейбол в последните пет години сръбският специалист е успял да се развие и как ще се отрази това на националния отбор?

И ще получи ли той достатъчно време за работа?

Отговорите обаче ще знаем най-рано през май.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията