Престъпление и наказание

Руският хокейст Вячеслав Войнов влезе в затвора заради домашно насилие

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 09 Юли 2015
0
129
Getty Images

В началото на тази седмица руският хокейст и състезател на Лос Анжелис Кингс Вячеслав Войнов влезе в затвора за три месеца. Войнов бе признат за виновен за домашно насилие срещу съпругата си Марта Варламова. При добро поведение Войнов ще бъде освободен след 45 дни.

Хокеистът бе арестуван на 20 октомври миналата година в болница в Лос Анджелис където закарал съпругата си. Жената имала синини и наранявания, а лекарската намеса се оказала наложителна заради рана, която кървяла обилно и нямало как да бъде излекувана в домашни условия.

Марта била в състояние на истерия и неколкратно повторила „той отново ме удари” и „това се е случвало и преди”. Това по време на процеса потвърдили и повиканите като свидетели медицински работници от здравното заведение. Затова те предположили, че раните на Варламова са нанесени от съпруга й, който я докарал в болницата и незабавно повикали полицията.

Защитникът на Лос Анджелис Кингс, който по това време е и действащия носител на купа Стенли, е арестуван и от този момент на практика започва делото на щата Калифорния срещу него.

То е заведено въпреки че съпругата му не е подавала официално оплакване. Според законодателството обаче това не е и необходимо когато става дума за домашно насилие. Войнов незабавно е отстранен от участия в двубоите от НХЛ, а дисквалификацията му е най-дългата в историята на Лигата. Тя е валидна и до момента.

След първоначалното си задържане защитникът е освободен срещу гаранция от 50 000 долара. След края на оперативното разследване прокурорът на област Лос Анджелис изпраща делото за доразследване без да предяви обвинение.

Последното се случва на 21 ноември. Войнов е обвинен за нанасяне на тежки телесни повреди на съпругата му, а възможното наказание е девет години лишаване от свобода. Първото дело се провежда на 1 декември.

В същото време комисарят на НХЛ Гари Бейтман е категоричен, че няма да се възползва от правото си да прекрати контракта на играча с клуба му и той ще продължи да получава възнаграждението си, независимо от потвърдената дисквалификация.

На 3 декември обаче клубът е глобен със 100 000 долара заради това, че е разрешил самоволно на защитника да тренира с отбора. И то въпреки решението на НХЛ той да се готви самостоятелно.

Очаквано процесът не приключва бързо. Вячеслав Войнов е изслушван два пъти, въпреки че и двата пъти той твърди, че е невинен. Сериозни усилия да заличи първоначалните впечатления полага и съпругата му Марта.

Двамата постигат разбирателство още през октомври, жената не повдига обвинение и всячески се опитва да представи случилото се като нещастен случай.

Против спортиста обаче свидетелстват не само работещи в болницата, но и офицер от полицията. Той заявил, че е имало сигнали от съседи, които твърдяли, че от дома на хокеиста са се чували крясъци, а навсякъде имало кръв.

Полицаят потвърдил, че медицинските сестри са му разказали, че в състояние на афект тя е заявила, че е била ударена в лицето от съпруга си и че това не се случва за първи път.

Съдебните заседатели разчитали много на показанията на съпругата за изясняване на случая. Тя обаче отказала да свидетелства срещу мъжа си, което дало на защитата възможност да внесе смут сред хората, които трябвало да вземат решение.

Така заседанието, на което трябва да бъде взето решение каква да бъде присъдата на Войнов е местено няколко пъти. Първоначално трябваше то е насрочено за началото на март, след това е отложено за 21 април, преди окончателно да бъде определено за 4 май. Тогава обаче Марта Варламова официално се отказва от възможността да даде показания.

По същото време Вячеслав Войнов получава и контузия след като при игра на тенис разкъсва ахилесово сухожилие. Това позволява на Лос Анджелис Кингс да го отстрани официално от отбора за нарушаване на условията на договора. Контрактът му обаче остава действащ, а възнаграждението му продължава да бъде изплащано.

Слуховете обаче че той ще бъде използван като разменна монета в някоя сделка садоста силни. Като най-вероятен нов отбор за руския състезател се спряга Филаделфия Флайърс. Информацията обаче си остава непотвърдена.

Дългият процес срещу играча пък приключва едва в началото на този месец. Решението на съда е 90 дни затвор, 700 долара глоба и година посещения при психиатър на тема домашно насилие. Освен това на хокеиста е наложен изпитателен срок от три години, като при нов такъв случай, той ще бъде вкаран в затвора за година.

Войнов може да избира дали да изтърпи наложеното му наказание в окръжния затвор на Лос Анжделис или в този на полицията. Той избира втория вариант, а наказанието му е намалено с ден, заради факта, че след ареста си той прекарва нощта в полицейския участък. И в двата случая при добро поведение ще може да излезе на свобода след изтърпяване на половината присъда.

До подобна развръзка се стига след като хокеистът сключва сделка с прокуратурата, признава вината си и получава доста по-малко наказание от обичайното. По време на престоя си той може да напуска затвора за медицински тестове и прегледи заради контузията в ахилеса, от която продължава да се възстановява.

Ръководството на НХЛ продължава да третира Войнов като дисквалифициран и провежда собствено разследване. Очаква се обаче след като изтърпи наказанието си и мине още малко време играчът да бъде реабилитиран.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията