Джуджетата вече ни бият

Милсами от Молдова може да се нареди до Йелгава, Иртиш, Мура и Зимбру

Sportinglife
Sportinglife 09:50 ч., 15 Юли 2015
0
516

Молдовският Милсами дойде, видя и победи в Разград, за да ни хвърли в размисъл докъде ще потъва футболът ни. Разбира се, има още един мач и Лудогорец не е отпаднал, но самата идея да го елиминира тим, чиито коефициент на старта на европейските турнири е 3,750...

Кирил Домусчиев пресмята в главата си загубите в пари – а те не са никак малки, ако тимът му спре с европейските изяви още в този кръг. Ако погледнем по-глобално, български отбор да отпадне от джудже - това вече не е новина.

А че Милсами е джудже, спор няма. Коефициент 3,750 споменахме. За сравнение – Лудогорец тръгва с 25,350 или 8 пъти повече! Берое в Лига Европа има 4,850, въпреки че изключително рядко играе в Европа, а Литекс бе с 6,850 и пак далеч повече от Милсами. Коефициентите не ви убеждават ли? Милсами е елиминирал в историята си само два отбора на европейската сцена.

Преди две години съдбата решава в здрави сблъсъци с Дюделанж (Люксембург) напред да идат молдовците – 1:0 и 0:0. В следващия рунд, втори квалификационен от Лига Европа, насреща е беларуският Шахтьор (Солигорск) елиминиран с дузпи след 1:1 и 1:1. После идва сблъсък със Сент Етиен и – 0:6 общ резултат.

 Няма нужда да уточняваме, че победата в Разград бе първа в историята на десетгодишното клубче като гост в Европа.

Срамно петно за Лудогорец, който досега пишеше европейски история с позитивни рекорди. Милсами още не се е класирал, но опитва да се нареди до Йелгава (Латвия) - ударил Литекс от позицията на непоставен и твърд аутсайдер още в първи рунд на Лига Европа този сезон. Тези бяха от още „по-тъмна Индия” с 1,600 коефициент, седми-осми отзад напред при най-слабо котираните отбори изобщо в евротурнирите за сезона. В последните години ни биха Мура и Зимбру (ЦСКА) с убийствено ниски ставки в системата на УЕФА.

И от страни, каквито по принцип считаме за по-слаби футболно от нас. Преди това бе Иртиш (Павлодар), абсолютният анонимник от Казахстан, ударил Левски без да допусне гол – 0:0 и 2:0, хвърлил ни в размисъл „вече и от Азия ли почват да ни бият”.

Ето това са футболни джуджета. В Лига Европа в четвъртък Черно море среща Динамо (Минск) като коефициентите са в полза на беларусите – 9,650 за тях, а нашите стартират с 3,350 заради далечното си последно участие в Европа. Берое също е аутсайдер срещу Брьондби, ако се гледа тази йерархия – 7,450 за датчаните, 4,850 за българите.

И двата ни тима, естествено, не са поставени. Тяхно отпадане би дошло далеч по-логично по всички показатели. Но елиминиране на Лудогорец би било шок, сравним с Мура и Иртиш.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията