Мисия „Оцеляване” за Разград

Лудогорец направи грешки, които може да взривят проекта

Джони Кейджов
Джони Кейджов 08:30 ч., 15 Юли 2015
0
464
Lap.bg

Лудогорец влезе през парадната врата на филма „Оцеляване”, който ще се „снима” на молдовска земя, а българският шампион ще е главният герой.

След седмица „орлите” трябва да победят на всяка цена Милсами, за да си гарантират поне участие в плейофния кръг на Лига Европа.

Първо оптимизмът.

Милсами не е отбор от класата на Лудогорец. Цял мач молдовците са зaщитаваха изключително организирано и хапеха само с контраатаки.

Селекцията на Разград е достатъчно силна, да победи и с 5:0 като гост. Затова място за падане на гарда и бърсане на сълзи няма.

Но… Лудогорец сам е на път да взриви своя проект, който бе толкова мощен и четири пъти поред стана шампион на България.

Голямата грешка бе с начина на избиране на треньор. Очевидно Кирил Домусчиев отдавна бе решил да освободи Георги Дерменджиев, въпреки че тимът влезе с него в групите на Шампионската лига миналата есен.

Но бе задължително с официалното обявяване на новината да се назове и името на новия треньор. С това Домусчиев явно не бе готов.

Говореше се за търсене на испански, германски и сръбски специалисти, които да изведат Лудогорец на ново стъпало в развитието си.

Подготовката обаче започна, селекцията вървеше без мнението на човека Х. Така с голямо закъснение бе доведен Бруно Рибейро.

А най-известното му качество в кариерата досега е, че е близък на Жозе Моуриньо. Никой не знае какви са били пречките в търсенето на нов треньор.

Но след толкова успешните два сезона в Европа и финансовата стабилност в Лудогорец е чудно защо клубът не привлече наставник с по-сериозна визитка.

Да не съдим Рибейро преди реванша.

Странно звучаха думите му след мача, че отборът му изпуснал около осем положения, а Милсами вкарал от единствената грешка. Вероятно Рибейро е гледал на друга страна, когато Владислав Стоянов спасяваше или молдовците контраатакуваха с числено предимство.

Отпадане от Милсами може да взриви отвътре целия проект Лудогорец.

В първата си година в Европа Лудогорец отпадна на същата фаза от Динамо (Загреб). Нещастно – с гол в добавеното време и силна игра.

Тогава нямаше толкова много вложения в тима, нямаше скъп треньор, нямаше дори трибуна „Моци”. Поражението бе прието философски и на следващото лято Лудогорец се върна още по-силен. След това приказката я знаем – осминафинал в Лига Европа и влизане в групите на Шампионската лига.

А сега?

Домусчиев със сигурност ще се чуди какво да прави скъпия си отбор, ако следващата седмица му останат само „битките” в „А” група. 

Ясно е, че ако отпадне, трудно би привлякъл още класа. А вероятно ще иска да се оттърве от някои скъпи футболисти. Няма да са му нужни за мачове със Пирин, Славия или Локомотив (Пд). Безумно ще е да продължаваш да държиш едномилионния Юнес Хамза за звезда в дубъла. Така вместо нагоре, проектът може да тръгне надолу. А този път е много по-бърз и не е ясно къде ще спре.

Българската статистика срещу молдовци също не е за подценяване. През 2003 година Литекс отпадна от Зимбру след 0:0 в Ловеч и 0:2 като гост. Миналото лято същият съперник се оказа препъни камък за ЦСКА. С аналогична игра като Милсами. В София Зимбру вкара един гол след центриране, „червените” изравниха – 1:1. На реванша – окопно 0:0 и български кошмар.

Дотук! Статистиката не играе. Лудогорец има поне 90 минути да развали традицията!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията