Ще има ли реформи в Световната лига?

Кандидатите за първа дивизия са поне 12

Sportinglife
Sportinglife 09:15 ч., 13 Юли 2015
0
139
Fivb.org

Световната волейболна лига при мъжете е един от най-често реформираните турнири от Международната федерация. За разлика от дамския му еквивалент – турнира Гран при, в този почти всяка есен се появява нещо, което изненадва участниците.

Така бе и този сезон когато бе решено броят на участниците в надпреварата да бъде увеличен. Така се появи третата дивизия и не една, а цели три финални фази. Шампион в най-долната група стана Египет, във втората – Франция, все още се търси най-добрия. Името му трябва да стане ясно в края на тази седмица когато шестте топ отбора се събират в Рио де Жанейро.

Промяна в правилата – едва през септември

България, Русия и останалите кандидати за елита в Световната лига ще трябва да почакат до началото на септември, за да разберат дали правилата и регламента ще бъдат променени.

Дискусията за изданието през 2016 г. ще се води преди началото на турнира за Световната купа. Надпреварата стартира на 8 септември в Япония и ще продължи до 25 септември. На нея ще се раздават и първите олимпийски квоти за Рио 2016.

И макар че този регламент тепърва ще се обсъжда и анализира във волейболните среди вече се говори за поредна реформа. Най-силен глас в подкрепа на такава се чува от Русия. „Сборная” записа един от най-слабите си сезони в турнира, ако не и най-слабия. Тимът загуби 11 от 12-те си срещи и по сегашните правила би трябвало следващото лято да замени Франция във Втора дивизия.

Руснаците обаче искат увеличаване на Първа дивизия до 12 отбора, което ще им позволи да останат в елита.

„Запазването на Русия в Първа дивизия е разумно. Да, отборът ни наистина не блестеше, но криза може да преживее всеки отбор. Трябва да се подходи философски към станалото. В края на краищата това е ежегоден и комерсиален турнир. Организаторите му трябват да мислят преди всичко за неговата привлекателност за спонсорите, телевизионното излъчване и зрителите и тогава за правилата. Що за елитна група ще е това без действащия олимпийски шампион?!”, попита в специален материал по темата авторитетния руски ежедневник „Спорт Експрес”.

„Във волейбола ние сме като футболните Испания или Германия. Образец за подражание на мнозина и повод за завист за конкурентите. Руският волейбол не е само националния отбор, но и вътрешното първенство, което е сред най-силните в света. Освен това множество турнири, в които играят отбори от различните университети, компании, младежи и зрели хора. Треньорската школа е жива и здрава, има отбори в детските градини и волейболът се справя отлично с конкуренцията баскетбола и хандбала, когато трябва да привлича децата с физически данни.

И основното – интересът към играта в страната расте. Вижте залите. Всеки отбор с лекота може да напълни зала за 5000 зрители. И това не е само в Русия. Доказателство е фактът, че серията без победа на националния отбор в тазгодишната лига се превърна в събитие №1 за турнира. Назад остана дори постижението на французите от 14 поредни победи и нито една загуба. Никой не обърна внимание на това, че у дома Иран продължава да нанася загуби на водещи отбори или че Африка има първият шампион с титлата на Египет”, продължава изданието.

Интерес към промени в правилата и увеличаване на броя на отборите в елитната група обаче имат и други страни освен Русия. Реално, ако се запазят настоящите правила извън елита и дори в трета дивизия би трябвало да играе третият по сила отбор в света от последното световно първенство – Германия.

Бундестима отказа тазгодишно участие заради европейските игри и санкцията би могла да е или едногодишно изваждане или старт от трета дивизия. А в същото време в страната интереса към спорта расте. Само преди месеци именно немската столица бе домакин на финалната четворка на Шампионската лига, в турнира вече има не един, а два немски тима.

Кандидати за елита са и родните национали, които останаха на второ място във втора дивизия и по сегашните правила ще трябва да почакат поне година за нов опит за завръщане. Същото важи за Аржентина и Япония, традиционно силни и привлекателни за зрители и спонсори отбори от Южна Америка и Азия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията