България и Франция определят шампиона в Лигата

Родните национали с първи финал при Пламен Константинов

Sportinglife
Sportinglife 08:30 ч., 11 Юли 2015
0
1131
Lap.bg

България и Франция са двата тима, които днес ще определят шампиона във Втора дивизия на Световната волейболна лига. Финалният двубой ще се играе от 20,40 часа в зала „Конгресна” във Варна. Това ще бъде първият финал за тима под ръководството на Пламен Константинов. Бившият капитан на тима пое поста на селекционер през лятото на миналата година.

До битката за първото място българските волейболисти стигнаха след успех с 3:1 над Белгия в полуфинала. Двубоят бе най-силният за тима в тазгодишното издание на Световната лига. Българите бяха убедителни на начален удар с 12 аса, на блокада с 16 точки и в атака с 48 точки. Изключително силен първи мач с този състав на националния отбор изигра централния блокировач Николай Николов.

Владо Николов №1 по резултатност след полуфиналите

Диагоналът на националния отбор Владимир Николов е най-резултатният играч след първия ден на финалната четворка на втора дивизия на Световната лига.

Капитанът на България завърши с 22 точки срещу Белгия и оглави листата на реализаторите. Втори е Антоан Розие от Франция с 20 точки, на трето място е друг българин – Николай Николов с 16 точки.

Ники пък е изпълнител №1 на сервис с 6 точки постигнати директно от начален удар. След него са Владимир Николов, Андрей Жеков, Ървин Н`Гапет и Антоан Розие с по 2 точки. При блокировачите първи е Виктор Йосифов с 6 точки, следван от Ники Николов с 5 точки и Антоан Розие с 3 точки.

Именно от него започна силната серия на тима във втория гейм, довела до пълен обрат в двубоя. Преди срещата той и останалите от тима от Баку бяха наградени от спортния министър Красен Кралев заради спечеления сребърен медал.

„Щастлив съм от начина, по който игра отборът ни. Понякога е трудно да си в ролята на фаворит, защото това води до допълнително напрежение. Първият гейм определено не бе добър за нас, но аз бях сигурен, че ако се успокоим ще се справим. И точно това се случи. Имаше играчи като Николай Николов, в чиято добра форма бях убеден. Заработи и сервиса, а това означава, че един отбор е в добро състояние”, коментира селекционерът на България Пламен Константинов.

„За нас бе много важно да спечелим. Белгия обаче игра добре, особено като се има предвид, че им се наложи да справят с толкова добре изпълнен начален удар като нашия. Повярвайте ми, това е много трудно. Сега трябва да запазим малко от тази енергия за финала”, призова капитанът на тима Владимир Николов.

„Разочарован съм от представянето на моя отбор. Българите изпълняваха много силен начален удар, особено Николай Николов във втория гейм. Това доведе до много пробойни в нашия отбор. Беше трудно да се върнем към обичайната ни игра, която включва добра защита и дълги разигравания”, заяви треньорът на Белгия Доминик Байенс.

Неговият тим днес ще спори с Аржентина за третото място в турнира. „Гаучосите” изобщо не успяха да се противопоставят на Франция и отстъпиха с 0:3. Това е 13-а поредна победа за „петлите” в тазгодишното издание на Световната лига.

„Франция ни изнесе урок по волейбол. Те направиха всичко на полето, ние не направихме нищо. Изпълняваха добър начален удар, но това е само едно от всичките им предимства. Бързата им атака работеше, системата блок-защита също. Аржентина има още много да работи, за да стигне до това ниво. И най-напред трябва да се помъчим да променим мисленето си. Имаме напредък, но ни чака още доста”, призна треньорът на Аржентина Хулио Веласко.

„Не бяхме много добре на блокада, но пък се опитвахме да докоснем всяка топка, за да дадем възможност на защитата ни да се справи. И освен това разполагахме с един фантастичен Антоан Розие. Той атакуваше добре, изпълняваше добре и начален удар. Организацията на играта ни в лицето на Бенжамин Тонюти също бе добра. Срещу България обаче ни чака съвсем различен мач”, предупреди треньорът на Франция Лоран Тили.

„Срещу България трябва да сме много концентрирани на посрещане. Те изпълняват добър начален удар, особено Николай Николов. Надявам се че след силното си представяне на този елемент срещу Белгия, той няма да повтори същото срещу нас”, сподели либерото на французите Женя Гребенников.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията