Няма гаранция, че Бътън ще остане в McLaren

Изборът на пилоти за догодина не е актуален проблем в британския тим

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 15 Юли 2015
0
345

Световният шампион във Формула 1 за 2009 година Дженсън Бътън потвърди пред Sky Sports, че няма гаранция, че ще кара за McLaren и през следващия сезон. Преди него за това намекна шефът на тима Рон Денис, но веднага поясни, че в момента има много по-сериозни проблеми, които трябва да решава.

В края на миналата година Бътън трябваше да се бори за мястото си в тима, след като стана ясно, че Денис се е договорил с Фернандо Алонсо и британецът и Кевин Магнусен бяха претенденти за втората кола. В крайна сметка Кевин стана резервен пилот след един сезон като титуляр, а Бътън и Фернандо оформиха най-опитната двойка пилоти във Формула 1 в момента.

Завръщането на Honda като доставчик на мотори в световния шампионат през 2015 година се оказа доста по-трудно от очакваното и Бътън и Алонсо са в дъното на колоната, като се очаква тимът да реализира по-сериозен прогрес през втората половина на този сезон.

Спекулациите за бъдещето на Дженсън обаче се възродиха около Гран при на Великобритания, когато се оказа, че претендентите за мястото му в тима се увеличават.

До момента Бътън има 4 точки, спечелени от осмото му място в Монте Карло, а Алонсо е с 1 точка – за десетата позиция на финала на „Силвърстоун”.

„Дженсън Бътън има 2-годишен договор с McLaren – заяви преди състезанието в Англия Денис. – Но в момента изобщо не мислим за пилотите ни за следващия сезон. Това обаче не означава, че мястото му е напълно гарантирано.”

„Да, няма гаранция, че и догодина ще карам за тима, но винаги има възможности за изява и на други места”, допълни Бътън.

В края на миналата година Денис описа тандема Алонсо-Бътън като „най-добрия пилотски състав в момента във Формула 1”. Но преди и след това Рон ходи на два пъти до Дания, за да търси спонсори за Кевин Магнусен, опитвайки се да убеди някои от най-големите компании в страната да подкрепят връщането на сънародника им като титуляр във Формула 1.

Сега натискът идва и от още една страна – McLaren разполага с още един прогресиращ млад пилот – Щофел Вандоорн доминира в сериите GP2 и вече даде заявка, че ще се бори за титулярно място във Формула 1 за следващи сезон.

Предполага се, че втората година от договора на Бътън с McLaren е оформена като опция в полза на тима, но това не е потвърдено.

В същото време Денис вече обяви, че договорът на Алонсо е за 3 години и присъствието му в тима не се влияе от никакви други условия. Това стана по повод спекулациите, че Фернандо иска да остане в McLaren докато се освободи място в Mercedes, но след като световният шампион Люис Хамилтън преподписа с тима, тази възможност вече не е актуална.

Най-големият проблем в момента за McLaren е слабото представяне на двигателите на Honda, които страдат от липса на мощност и не са достатъчно надеждни.

Затова и Бътън обясни, че в тима всички мислят само за това как да подобрят представянето си до края на сезон 2015.

„Не мислим за следващата година – заяви Дженсън. – За нас е важно да подобрим колата още този сезон. Имаме много работа, ще е много трудно, но правим всичко, което е по силите ни, за да минем по-напред и да се доближим до лидерите.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията