Бърни ще намалява парите на големите отбори

Формула 1 може да заеме схемата от Висшата лига

Sportinglife
Sportinglife 13:40 ч., 27 Юни 2016
0
1234
GETTY IMAGES

Най-големите отбори във Формула 1 може да се разделят с десетки милиони евро, ако босът на световния шампионат Бърни Екълстоун успее да прокара плана си за ревизия на наградния фонд, който промоутърът изплаща на тимовете.

От години насам големите отбори като Ferrari, McLaren, Mercedes и Red Bull получават много повече пари от другите тимове, а срещу това Бърни е сигурен, че те няма да напуснат Формула 1.

Но тази схема за разпределение на част от търговските приходи на световния шампионат доведе до поредица оплаквания от страна на малките отбори, а специално Red Bull реализира сериозен скок в приходите си четирите поредни световни титли между 2010 и 2013 година.

От друга страна пък Ferrari получава специални допълнителни плащания за това, че е единственият отбор, участващ във Формула 1 от началото на шампионата през 1950 година.

За да се върне във Формула 1 Renault успя да се договори с Бърни за получаването на статут на отбор с „исторически принос за развитието на Формула 1” и това също осигури допълнителни бонуси за тима на автомобилния концерн, който купи закъсалия Lotus на жерар Лопес.

Бърни сега потвърди, че е предупредил боса на Mercedes Тото Волф, че скоро може да има промяна при разпределението на парите, които представляват малко над половината от търговските приходи на Формула 1.

„Казах на Тото да не бърза да прави сметки как да изхарчи парите, които чака Mercedes от FOM – заяви Бърни в типичния си стил пред The Times. – Ще прегледаме внимателно как работи схемата за изплащане на бонусите и ще видим дали не можем да предложим нещо, което да поизравни приходите на отборите.”

Предполага се, че Екълстоун и екипа му работят по схема, заета от английската футболна Висша лига, където 20-те отбора получават равни по размер бонуси от тв правата, към които се прибавят приходите от наградния фонд, чиито размер се определя от крайното класиране за сезона.

„Във Висшата лига съществува добър вариант за разпределение на парите от наградния фонд, може би това ще проработи и при нас – допълни Бърни. – Знам, че ще има хора, на които това ще им хареса, както и такива, които няма да са доволни.”

През април списание Autosport оповести, че Ferrari ще получи над 172 милиона евро за участието си във Формула 1 през миналия сезон, а опашкарят Manor – едва 42 милиона евро.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията