Пламен Константинов

Да работиш на инат

Ще остане ли до края на сезона Пламен Константинов в Русия?

Sportinglife
Sportinglife 12:10 ч., 10 Дек 2014
0
65
Вк "Губерния"

Сериозен скандал разтърсва руския волейбол вече близо месец.

В първенството, което се счита за №1 в Европа и като качество, и като финанси, един отбор е на път да бойкотира срещите си заради финансови проблеми.

Пряко засегнати от скандала се оказват и двама българи – селекционерът на националния тим Пламен Константинов и центърът Виктор Йосифов.

За проблемите на техния Губерния (Нижни Новгород) се разбра в средата на ноември когато привържениците на тима написха писмо с молба за помощ до губернатора на областта.

„Тимът излиза във всеки мач като за последно, защото не се знае дали ще го има до следващия кръг”, написаха  феновете на волейболния клуб и разкриха, че заплати не са плащани от месеци.

„До този момент ситуацията остава непроменена. Тежко е, макар че имаме малка надежда след среща с министъра на спорта на областта. Той ни обеща, че до края на годината ще получим първата част от финансовата подкрепа от страна на правителството, а в началото на следващата година и всичко останало. Ако нещата не се променят обаче е напълно възможно да се стигне и до бойкот”, предупреди самият Пламен Константинов пред руските медии.

За националния селекционер това е трети сезон начело на Губерния.

Именно с него се свързват най-сериозните успехи на тима, който за изключително кратко време получи право да играе в Суперлигата на Русия и се представи на ниво в евротурнирите. В момента тимът е на 6-о място в класирането, само на точка от последното място даващо право на участие и догодина в европейските клубни надпревари.

Подобен казус не е прецедент за руския клубен волейбол от последните години.

Независимо от сериозните финансови възможности на повечето клубове през миналата година именно в руската Суперлига се изигра най-краткият волейболен мач в историята – този между местния Урал (Уфа) и Локомотив (Новосибирск).

Заради финансовите проблеми на Урал волейболистите излязоха на терена, проведоха загрявката, получиха поздравленията на публиката, а след това подписаха протокола, с което сложиха край на двубоя.

В същото време дикторът в залата обяви, че заради неизплатени заплати играчите на Урал отказват да участват в срещата. Тимът обаче доигра шампионата, дори започна участие и в новия.

Ситуацията не е прецедент и за Пламен Константинов.

Треньорската кариера на българския селекционер започна в турския Зираатбанк, който през сезон 2010/11 разполагаше с възможности да привлича играчи дори като бразилската суперзвезда Родригао.

В последствие обаче ръководството на клуба преосмисли политиката и взе решение да ограничи бюджета, въпреки отличните резултати и да пренасочи средствата към футбола. Това принуди българският наставник да си търси нова месторабота.

Намери я в един от бившите си тимове – руския Сургут. И там началото бе повече от обещаващо и Константинов дори успя да привлече в състава двама български национали – Тодор Алексиев и Теодор Тодоров. След  края на сезона обаче стана ясно, че бюджетът отново ще бъде ограничен и родният селекционер потърси нова възможност. Намери я именно в Губерния (Нижни Новгород).

Ако властите в Омска област (където се намира Нижни Новгород) не спазят обещанието си и тимът спре с участието си в шампионата за Константинов и Йосифов няма друга алтернатива освен да се завърнат у нас и да изчакат до лятото за нов клубен ангажимент.

Подобна развръзка обаче ще рефлектира сериозно и върху националния ни тим, тъй като Йосифов е основен играч в селекцията. Той вече пропусна първите месеци на новото първенство заради получена на Мондиал 2014  контузия, оставането му извън терена за още няколко месеца, ще лиши България от сериозна алтернатива в центъра.

Бъдещето на Константинов пък до голяма степен ще зависи и от работата му в националния отбор.

При по-добро представяне в Световната лига и особено на домашното европейско първенство е сигурно, че офертите към него няма да закъснят.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията