Стойчо Стоев се приближава до забравено време

Ако преди година и половина някой бе споменал това име, на Герена щяха да му се изсмеят

Sportinglife
Sportinglife 09:45 ч., 20 Дек 2014
0
327
Lap.bg

Стойчо Стоев е спасителната сламка за Левски.

Ако преди година и половина някой бе споменал това име, на Герена щяха да му се изсмеят.

Тихият и скромен бивш футболист с почти 200 мача за Локомотив (Сф) бе свикнал да работи в тежки времена на по-малки клубове. Като Миньор и Монтана, като Хасково и Спортист (Своге).

Там Стоев не направи име. Утвърди се като един от добрите специалисти, но за този калибър клубове.

Някоя точка или победа над гранд бе най-многото, което можеше да се очаква зад него.

Неочаквана бе поканата и от Лудогорец след уволнението на новия национален селекционер Ивайло Петев през лятото на 2013 година. Тогава връзката бе направена по оста Перник – Разград.

Удобно през 2012-а Миньор пусна юноши срещу Лудогорец, после взе скалпа на ЦСКА и помогна за първата делиорманска титла. Кирил Домусчиев каза, че много му харесва работата на Стоев, който вече бе в Монтана и хоп – хайде в Разград.

В прав текст

В този момент най-неочакваното треньорско светило на България влезе в Страната на чудесата.

Tweeeet me!

Лудогорец не успя да преодолее Базел по пътя към Шампионската лига, но в Лига Европа направи незапомнена серия и стигна до осминафинал. Още тогава се чуха информации, че „Стоев си е повярвал“ и че Лудогорец търси чуждестранен треньор. Яростно от Разград написаха декларация, че това не е вярно и че едва ли не историята на „орлите“ е свързана със специалиста.

Същевременно жълтата преса зашушука за любовна драма на треньора в Делиормана. Приказките за дългосрочно доверие се оказаха прах в очите – след 0:0 с Партизан в третия квалификационен кръг на Шампионската лига Стоев бе уволнен. А може би и той щеше да спечели реванша със сърбите, да отстрани Стяуа и да трупа слава.

Но тогава Домусчиев размаха пръст с думите, че треньорът си е повярвал много.

Английските мениджъри на Стоев, една от причините за скандалите с шефа, обаче не намериха отбор в чужбина. Въпреки спечеления требъл в българския футбол.

Логично името на Стоев се завъртя в рулетката и за националния отбор подобно на предшественика му Петев. Общото между двамата бе, че са уволнявани от Домусчиев.

Засега в кариерата на Стойчо остава престоят в юношеския национален тим на България, но на хоризонта е Левски.

Като треньор-шампион и евробоец амбициите му би трябвало да са най-малко към трофей като купата на България – цел, която все още е реална за „сините“.

Но какви са шансовете да я постигне?

В предишните си отбори Стоев нямаше сериозни успехи, за титли да не говорим. В Лудогорец и орлицата знае, че треньорът не е най-важната фигура.

Разград е пълен с отлични скъпоструващи футболисти и двигателят е Домусчиев. Той го доказва – всеки негов наставник от Петев до Георги Дерменджиев трупа лесно победи в слабата конкуренция на българския футбол и не е толкова трудно да стане шампион.

В прав текст

В Левски ситуацията обаче много повече наподобява тази на Миньор, отколкото на Лудогорец.

Tweeeet me!

Директорът Георги Иванов иска да гони играчи, но не обещава да взима. Или ако взима няма да са на нивото на Моци и Марселиньо. А Стойчо още не е правил шампионска селекция със свободни агенти и анонимници.

Със сигурност Стоев е натрупал опит в тим, който иска само победи. Но в Левски отдавна принизиха целите си до място в шестицата, което изглежда почти спечелено. Ако се стигне до договор на „Герена“, ще разберем дали Стойчо Стоев и израснал до треньор за титли или наистина в Лудогорец всеки може да е шампион. Или ще се върне на старото ниво, където хубав резултат на тримесечие се приема като голям успех.

Лошата новина за локомотивската легенда е, че прагът на търпение в Левски отдавна е минат.

А чуждите кадри дори ги събличат понякога дори в първия им работен ден. За справка – Ивайло Петев.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията