Обратно броене

Левски все по-близо до повторение на съдбата на ЦСКА

Sportinglife
Sportinglife 17:15 ч., 27 Дек 2014
0
91
Lap.bg

Помните ли датата 6 февруари 2009 г.? За баскетболните привърженици, особено тези на ЦСКА, тя със сигурност ще остане незабравима.

Защото на тази дата започна началото на края на „червения” баскетбол.

С писмо до родната федерация тогавашният президент на ЦСКА Георгиос Стерянопулос обяви, че прекратява участието на тима в шампионата и турнира за Купата на България.

Играчите бяха свободни да си търсят нови клубове, а „червените” бавно и сигурно изчезнаха от родната баскетболна карта.

Държавата отказа подкрепа

Новият спортен министър Красен Кралев е категоричен, че няма как да се ангажира с подкрепа за баскетболния Левски.

„Това, което се случва е драма, но го има в много други градове. Положението на баскетболния клуб е много тежко, но не мога да поема конкретни ангажименти”, обяви Кралев още преди десетина дни. Константин Папазов разкри, че няма реакция и от страна на Столична община.

Наставникът на „сините” допълни, че опитва да осъществи контакт с премиера Бойко Борисов, от който също да потърси съдействие.

И всичко това само две години след като "червените" преживяха най-големия си възход при загиналият при неясни обстоятелства мениджър Емил Коен.

Пет години след края на червения клуб, ентусиасти продължават да правят опити да възродят баскетболните традиции на ЦСКА. Положено бе началото на детско-юношеската школа, но всичко спря само до там.

И по-всичко изглежда, че ще минат още доста години преди в елитния шампионат отново да има отбор на ЦСКА.

Съдбата на „червените” е на път да повтори Левски.

Дни преди празниците треньорът Константин Папазов призна, че се надява на истинско чудо.

Ако се съди по скоростта, с която „сините” се разделят с играчи в последните дни, в него вярват все по-малко хора.

След като чакаха четири месеца за заплати с клуба се сбогуваха Христо Захариев, Димитър Димитров и Станимир Маринов. Първите двама са сигурни нови попълнения на Лукойл,почти сигурно към Правец ще поеме и Маринов. А това е същият играч, който през октомври направи и невъзможното да заиграе в Левски и предизвика шумен скандал и дори съдебно дело с бившия му тим Балкан (Ботевград).

По-рано през сезона тимът бе напуснат и от двама чужденци. Безпаричието се отрази и на женския тим, който преди седмица просто не пътува за Бургас и загуби служебно мача си с Нефтохимик 2010.

И всичко това само месеци след като мъжкия тим постигна изключителен успех, спечелвайки титлата и купата на България, както и Балканската лига.

 „Силно се опасявам, че ще стане същата картинка, както в ЦСКА”, заяви преди дни пред News 7 Константин Папазов.

Добрата новина за Левски е, че на този етап безпаричието засяга само представителните тимове.

Финанси за школата все още има. Т.е „сините” ще са крачка пред ЦСКА, които преди години не успяха да задържат дори школата си. И ще имат лъч надежда, че с наличието на школата по-лесно ще изградят нов представителен състав.

Лошата обаче е че за пет години това е втората толкова тежка ситуация, в която изпада Левски.

През 2009 г. само месец преди ЦСКА окончателно да сложи край на баскетболното направление в клуба, Левски отново бе налегнат от проблеми с финансите. В последния момент на сцената се появи Велдер груп, която първо подписа рекламен договор със „сините”, а след това стана негов собственик.

Дали и този път ще се появи подобен спасител е въпрос, на който все още липсва отговора.

Шансовете обаче това да се случи стават все по-илюзорни.

По всичко личи, че след по-малко от седмица София ще остане без свой представител в елитното баскетболно първенство – както при мъжете, така и при жените. И перспективата това да продължи дълго е доста сериозна. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията