Логичният победител

Григор Димитров заслужено триумфира като №1 у нас

Анна Николова
Анна Николова 07:50 ч., 23 Дек 2014
0
42
Lap.bg

Григор Димитров прибра още една титла през може би най-успешната си година до този момент. Късно снощи български тенисист номер 1 напълно логично бе обявен и Спортист на България за 2014 г. 

Че развръзката е такава стана ясно далеч преди официциалното обявяване на победителя, след като в залата така и не дойде другият голям претендент за трофея Кубрат Пулев.

И ако отстъствието на Григор може да бъде оправдано с подготовката, която води в САЩ, то за това на Кубрат подобно извинение липсва. Още повече след като през уикенда боксьорът бе в Дупница на церемонията за награждаването на най-добрия спортист на града. 

Всъщност в името на победителя няма никаква изненада.

Григор записа най-добрата година в кариерата си, печелейки три титли и достигайки до полуфинал на „Уимбълдън”.

Повече титли от него в мъжкия тенис през тази година имат само безспорният №1 Джокович, легендите Рафа Надал и Роджър Федерер и още двама Кей Нишикори и Марин Чилич. 

Не е за пренебрегване и фактът, че в момента наистина е най-популярният наш спортист зад граница. 

Независимо, че славата му се дължи до някъде и на връзката му с Мария Шарапова фактите са безпощадни – изписвайки името на Григор Димитров в световната търсачка Гугъл излизат впечатляващите 1 070 000 резултата.

За сравнение резулттатът на Димитър Бербатов например е 631 000. Само новинарските магериали за Григор Димитров са 118 000.

Че изборът на спортните журналисти по отношение на победителя е бил правилен доказват и коментарите из форумите.

Тук там може да бъде срещнат някой, който да критикува наградата на Григор Димитров. Настроенията по-скоро са родени от отсъствието на българина от официалната церемония, но пък разстоянието от САЩ до България не е никак малко, а официалните мачове за новия сезон вече чукат на вратата.

И именно с техният старт започва голямото предизвикателство пред Григор.

Защото е ясно, че да стигнеш на върха е по-лесното, трудното е да се задържиш там. А и както самият победител призна пред него има още много върхове за покоряване. 

Всъщност ако трябва да се търси изненада и антилогика в класацията за спортист на годината, тя определено е в подреждането след това.

Второто място на щангиста Иван Марков със сигурност е такова.

Не само защото покрай многото допинг скандали вдигането на тежести отдавна загуби онзи бляскав ореол, който имаше по времето на Иван Абаджиев.

А и защото отличието, заради което той попадна на второто място – среброто от световното първенство – бе спечелено чак в средата на ноември. Време, в което повечето гласуващи би трябвало да са направили своя избор... 

Донякъде изненадващ е победителят при отборите.

Постижението на ансамбъла по художествена гимнастика безспорно е много, много сериозно, но същото важи и за изявите на Лудогорец в Шампионската лига. Особено на фона на цялостното развитие на родния футбол. 

Обявяването на победителите обаче не изненада в едно – след него винаги да има недоволни. Случваше се в предишните години, ще продължи да се случва и в следващите. Поне докато тази класация я има. 

Очакванията за 2015 г.

Церемонията по награждаването на най-добрите спортисти за следващата година се очаква да бъда още по-интересна и оспорвана, ако бъдат спазени своеобразните обещания, които прозвучаха от някои от победителите за 2014.

В своето обръщение към „спортна България” избраният за №1 Григор Димитров призна: „Пред мен има още много върхове за покоряване”.

Големите очаквания към тенисиста всъщност са свързани с турнирите от Големия шлем. Спечелването на един ще го превърне отново във фаворит за отличието у нас.

„2015 г. е много важна, защото е предолимпийска. Ще се опитаме отново да се представим добре”, заявиха и състезателките от ансамбъла по художествена гимнастика.

Най-важното обещание обаче дойде от спортния министър. „Надяваме се до края на 2015 г. да имаме нов закон за спорта”, заяви Красен Кралев.

Ако той удържи думата си, това със сигурност ще даде по-големи възможности за родните отбори и спортисти.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията