Какво искам за Коледа? Девет точки!

Английските мачове в празничната седмица са романтични, но и ключови

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 22 Дек 2014
0
137
Getty Images

Денят за отваряне на подаръци – така англичаните наричат 26-и декември.

Прочутият Boxing day е свързван с широки усмивки, семеен уют, хора по улиците и откритите базари в градовете, както и детска радост от подаръците.

Но и футбол. Няма изключения – всяка година на този ден има кръг от четирите професионални дивизии. И с него започва маратон от няколко поредни кръга в празничната седмица до 2 януари, която за англичаните е цялостното понятие за празнуване на Коледа.

Най-зрелищният

Най-зрелищният футболен Boxing day в историята е през 1963 година, когато в 10 мача от старата Първа дивизия влизат 66 гола.

Tweeeet me!

Тази седмица от сезона има ключово значение, освен че е най-романтичната останка от времената на онзи английски футбол, който палеше въображението ни в годините, в които нямаше мачове по телевизията, а само откъслечни и с шумолящо качество предавания на радио BBC. От спомените за онези кални герои от студените вечери по Коледа и Нова година, които играят в Стоук, Лестър или Бърнли, вместо да вдигнат крака върху стола край камината.

Тези кръгове определят рамката на това как ще изглежда сезонът за много клубове.

Който е първи на Boxing day е фаворит за титлата, казват англичаните. Който е последен – не му давайте много надежди да оцелее.

На 26 декември тази година първи ще бъде Челси, поне в началото на деня. Лидерът приема четвъртия Уест Хем, който е една от сензациите на сезона. Мачът е ранен – от 14,45 ч българско време и дава старт на деня, в който футболът е подарък за празнуващите.

Българският принос

Димитър Бербатов е вкарал седем гола на Boxing day и има шест победи от седем мача на 26 декември. Напдателят има хеттрик за Манчестър Юнайтед срещу Уигън (5:0). два гола срещу Съндърланд (2:0 за Юнайтед) и един при 3:1 за "червените дяволи" срещу Хъл. Седмото му попадение е при равенството на Фулъм срещу Саутхептън - 1:1.

Мартин Петров има един гол. Той се разписа при победата на Манчестър Сити с 2:0 срещу Стоук през 2009 година.

Ако попитате който и да е мениджър на професионален клуб в Англия кой подарък иска да получи от Дядо Коледа, отговорът ще е: Пълен комплект точки от празничните кръгове. В случая са три, което значи: 9 точки.

След лондонския спектакъл Челси – Уест Хем, в 17 ч започват няколко важни сблъсъка. Не че във Висшата лига има маловажен двубой, но говорим за традиционно напечени дуели.

Манчестър Юнайтед приема Нюкасъл, който идва ранен от кошмарното 0:1 в последната минута на дербито със Съндърланд. „Червените дяволи” допуснаха реми с Астън Вила, след като спечелиха 6 поредни двубоя. Ако наистина имат амбиции за титлата, трябва да печелят мачове като този.

Мъничкият Бърнли потрива ръце за един от мачовете на сезона – приема Ливърпул, което ще е допълнителен празник за града и отбора, който е новак във Висшата лига.

А денят завършва с друго лондонско дерби от 19,30 ч: Арсенал срещу Куинс Парк Рейнджърс.

В духа на английския футбол, само 48 часа по-късно идва нов кръг. На 28 декември битките се подновяват, няма време за губене. В неделя рано-рано (14 ч наше време) Тотнъм приема Манчестър Юнайтед в „разядката” за деня, в който изпъкват гостуването на Челси в Саутхемптън и лондонското дерби Уест Хем – Арсенал.

Уест Хем, както и Куинс Парк Рейнджърс, ще пътуват най-малко по празниците. Двата тима не напускат Лондон и на 1 януари, когато са домакини съответно на Уест Бромич и Суонси.

Юнайтед дава старт и на 2015-а с ранен мач – гостуване от 14,45 ч на 1 януари на Стоук. За щастие на феновете, които ще пътуват, поне разстоянието не е голямо, на около 90 минути с влак от Манчестър. Програмата на Висшата лига и долните дивизии за кръга на 1 януари винаги е съобразена, доколкото е възможно, с разстоянията между градовете.

В този ден се откраява късния дуел – от 19,30 ч Тотнъм приема Челси.

След този мач ще се тегли чертата и всеки ще преброи какво му е донесъл като точков актив добрият старец с бялата брада. И къде седи в класирането на старта на втората част от сезона.  Ще са изминали точно 20 кръга от 38, а след маратонските 3 рунда за 7 дни мениджърите и привържениците ще знаят не само точките, а и доста повече за характера на играчите си.

За нас остава само да се наслаждаваме на една от най-романтичните традиции на английския футбол.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията