Без изненада

Най-младият клуб във волейболния елит при мъжете – Добруджа 07 е есенен шампион

Анна Николова
Анна Николова 11:15 ч., 15 Дек 2014
0
93
Lap.bg Пламен Кодров

Седмо място за ЦСКА и 10-о за Левски. Така изглежда временното класиране във волейболната Суперлига след изиграването на срещите от есенния полусезон.

Лидер е Добруджа 07, а шампионът Марек Юнион Ивкони е едва трети.

В подобно подреждане всъщност няма нищо изненадващо.

„Сините”, които до преди сезон-два давха голяма част от състезателите в националния отбор едва намериха средства да започнат първенството. И няма никаква яснота дали ще успеят да го завършат, защото, както призна и мениджърът им Владимир Николов, пари няма.

Регламентът

Редовният сезон в шампионата приключва в средата на март.

Шампионът ще бъде определен след плейофите, като и тази година от ръководството на НВЛ осигуриха награден фонд в размер на 30 000 лева.

Първенецът ще получи половината от тях - 15 000 лева, вторият 10 000 лева, а третият – 5000 лева. Останалите отбори също ще бъдат стимулирани като всяка  спечелена точка ще бъде премирана  в размер на 100 лева.

Почти на магия бяха осигурени средства да бъде платен наема на зала „Сиконко” до края на годината, но въпросът за след това остава. Нямаше пари обаче за играчи и ръководството на клуба се видя принудено да се раздели с по-класните такива и да разчита на юноши – ученици и студенти.

Логично тимът се превърна в боксова круша и успя да запише само една победа за девет изиграни срещи.

Без финанси от години са и в ЦСКА. „Червените” обаче имаг нещо, което липсва на Левски – публика.

Феновете на футболния Левски от години не припознават като част от клуба волейболния тим и трудно могат да бъдат видени в зала „Сиконко” или там където тимът играе.

За разлика от тези на ЦСКА, които не спират да оказват своята подкрепа за играчите на Александър Попов, дори когато резултатите не са съвсем задоволителни.

Нещо повече, в най-критичния момент за съществуването на клуба преди две години именно сред феновете бе организирана кампания за набиране на средства.

Успехът на начинанието се оказана сериозен и помогна за намирането и на спонсори.

Това позволи на Александър Попов през този сезон да не разчита само на юноши, но да задържи в тима и няколко по-опитни играчи като Ивайло Стефанов и Христо Цветанов. Както и да осигури участие в европейските клубни турини, макар и само за две срещи. До колко двете загуби са полезни за волейболистите е друг въпрос, но е факт, че именно в Европа „червените” изиграха най-силния си мач през сезона. А у нас имат три победи.

Логична е първата тройка, разделени само от три точки.

Макар и създаден едва преди седем години Добруджа 07 демонстрира как всъщност трябва да се работи – с изграждане първо на детско-юношеска школа и постепенно на елитен отбор.

Голяма част от състава на настоящия лидер в Националната волейболна лига са именно такива – собствени юноши. Към тях през този сезон ръководството добави двама опитни играчи като бившия разпределител на Левски Стефан Стоянов и бившият национал и играч на „сините” Костадин Стойков. И упоритата работа на наставника Мирослав Живков даде резултат.

За потенциала си Добруджа загатна още през пролетта когато тимът стана втори в турнира за Купата на България.

Монтана пък привлече опитни играчи от родното първенство като Минчо Минчев и Бранимир Баев и второто им място също изглежда логично.

Неприятната изненада на този етап идва от Нефтохимик 2010.

Бургаският клуб си върна част от бившите си състезатели като Иван Станев и Стоян Самунев, привлече и бившия национал Теодор Богданов и демонстрира сериозни амбиции.

В прав текст

Тревожната тенденция е ниското качество на волейбола, показван на клубно ниво у нас.

Tweeeet me!

Тимът обаче записа няколко загуби, които на този етап го отдалечават от първото място. Бившият гранд продължава да търси себе си, но пък има достатъчно време, за да успее.

Тревожната тенденция е ниското качество на волейбола, показван на клубно ниво у нас.

Доказват го и изявите в евротурнирите. От три участника, двата вече приключиха. Остана само Марек, който до този момент записа две загуби и една победа.

Залите, повечето от които се нуждаят от сериозен ремонт, по-често са празни. До преди години клубовете успяваха да привлекат и по някой чужденец, сега такива просто липсват. Затова задачата на ръководителите на Националната лига през 2015 г. ще е по-скоро да намерят светлина в тъмния тунел, на който прилича шампионата. Останалото ще се случи само.

 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията