Топ 5 на пилотите във Формула 1 за 2014

4-кратният световен шампион Себастиан Фетел не стигна дори до Топ 10 на подреждането на ESPN

Sportinglife
Sportinglife 14:00 ч., 23 Дек 2014
0
58
Getty Images

Люис Хамилтън спечели втората си световна титла във Формула 1 през 2014 година и за мнозина той е логичният №1 за сезона.

Дали обаче да не оценим по-високо усилията на Фернандо Алонсо за поредна година да измъкне Ferrari от зоната на посредствеността или пък ролята на Валтери Ботас за възраждането на Williams?

Предлагаме ви Топ 5 на пилотите във Формула 1, подреден от колегите от британското подразделение на тв канала ESPN.

5. Валтери Ботас, Williams
4-о място за годината, 186 т.
Най-добро класиране: 2-о място

През 2014 Ботас кара като пилот, който има зад гърба си много повече от два сезона във Формула 1. Когато в Williams най-после успяха да изкарат на бял свят истинските възможности на FW36 Ботас, а не ветеранът Фелипе Маса, се възползва по най-добрия начин от това.

Между стартовете в Австрия и Белгия Валтери се качи четири пъти на подиума в пет състезания, а общо записа шест подиума през сезона. Финландецът е по-назад в подреждането, тъй като имаше и слаби дни – когато вали или когато беше закъснял на старта. Но когато беше във Формула 1 Ботас беше преследвач №1 на двамата пилоти на Mercedes.

Проваленият шампион

4-кратният световен шампион Себастиан Фетел не стигна дори до Топ 10 на подреждането на ESPN. За пилот, който защитава титлата си, сезон 2014 се оказа изключително разочароващ за Фетел, тъй като той не успя да се адаптира към новите V6 турбо мотори и орязването на аеродинамичното притискане.

Това означаваше, че той редовно изоставаше от новия си съотборник Дениъл Рикардо, както и че имаше проблеми с износването на задните гуми в хода на състезанията.

Най-разочароващ е фактът, че Себ положи огромни усилия, но така и не успя да се справи с проблемите си. В предишните сезони Фетел обикновено успяваше да се измъкне от такива ситуации.

Така беше през 2011, когато той намери начин да се справи със сликовете на Pirelli и това бързо му донесе предимство пред останалите пилоти. Себ беше строг към себе си през сезона и трансферът му във Ferrari може би е промяната от която той има нужда.

Но ако кризата в Маранело продължи, пропадането на Фетел ще продължи.

Валтери беше много близо да победи Хамилтън и Розберг в квалификацията в Русия, с което демонстрира страхотния си талант. В бъдеще Ботас ще става все по-добър и ако получи достатъчно добър автомобил, може да стане световен шампион.

4. Нико Розберг, Mercedes
2-о място за годината, 317 точки
Най-добро класиране: пет победи

Сезонът на Нико се оказа странна смесица от различни събития. От една страна, той води оспорвана битка с Люис Хамилтън, на моменти имаше предимство – особено в квалификациите и заради него битката за титлата се проточи до самия край на шампионата в Абу Даби.

От друга страна, той спечели твърде малко състезания, в които стартира първи и освен това така и не показа, че може да победи Люис, когато британец е пред него. Това е разликата между шампиона и вицешампиона.

През сезон 2014 Нико успя да създаде и някои скандали.

Спирането в квалификацията в Монако, което лиши Хамилтън от шанс за първото място, раздели специалистите, но повечето са на мнение, че все пак Розберг спря умишлено. На другия ден Нико Розберг направи безгрешно пилотиране и спечели, а в Канада записа най-доброто си състезание за годината – с повреда в хибридната система и ограничена мощност той се пребори за второто място на бързото трасе в Канада.

Но твърде често Розберг търпеше загуби в състезанията – Хамилтън успешно го атакува и изпревари в Бахрейн, Япония и САЩ, което му донесе победите в тези стартове. Розберг допусна твърде много да му повлияе отказът на Хамилтън да изпълни заповедите от бокса в Унгария и разочарованието му намери израз в глупавия удар на „Спа”. След този момент вината беше струпана върху Нико, Хамилтън обърна хода на шампионата и вече беше недостижим.

Нико има таланта и интелигентността да завърти перфектната обиколка във всяка една квалификация, но основният му проблем е, че е съотборник на един от най-талантливите пилоти в съвременната Формула 1. И трябва да намери начин да реши сам този проблем.

3. Фернандо Алонсо, Ferrari
6-о място за годината, 161 точки
Най-добро класиране: 2-о място

Мнозина биха искали да поставим Алонсо на върха на тази класация. Той отново надхвърли сериозно възможностите на колата, която караше и никой друг пилот не може да се похвали с нещо подобно през 2014.

В прав текст

В крайна сметка, разочарованието на Фернандо от поредния пропилян сезон в Маранело го доведе до това да прекрати предсрочно договора си и да напусне италианците

Tweeeet me!

Фернандо нямаше никакви проблеми със завърналия се в Маранело Кими Райконен – както в квалификациите, така и в състезанията и спечели 161 от общо 216-те точки на Черните кончета. Това се оказа достатъчно Скудерията да се размине с унижението да изпадне след 4-ото място при конструкторите.

Въпреки недостатъците на F14T Алонсо се оказа близо до победата в Унгария и успя да се пребори за второто място в състезание, което ще остане в историята като едно от най-силните му като пилот на Ferrari.

В края на сезона Алонсо завърши шести в три от последните четири старта, но отбеляза, че колата му дотолкова изостава от тези на лидерите, че той би завършил шести дори и да стартира първи. Много точна оценка. В крайна сметка, разочарованието на Фернандо от поредния пропилян сезон в Маранело го доведе до това да прекрати предсрочно договора си и да напусне италианците. На моменти това си пролича и в карането му и се отрази на резултатите му.

В края на годината в хоспиталити зоната на Скудерията вееше хлад и въпреки твърденията на Фернандо, че прави най-доброто за тима, в действителност малцина вярваха в това. Фернандо отново показа, този път на Ferrari, че е страхотно да кара за твоя тим, но и че е не подлежи на управление, когато се обърне срещу отбора, за който се състезава.

Дениъл Рикардо, Red Bull
3-о място за годината, 238 точки
Най-добро класиране: 3 победи

В прав текст

Дениъл Рикардо е откритието на сезон 2014

Tweeeet me!

Дениъл Рикардо е откритието на сезон 2014. В Red Bull решиха да заложат на програмата си развитие на пилоти и взеха Рикардо на мястото на напусналия Марк Уебър въпреки желанието на Фернандо Алонсо да замести австралиеца за сезон 2014. Това решение веднага донесе дивиденти на тима.

Въпреки, че още в началото на сезона Red Bull и Себастиан Фетел изпаднаха от групата на фаворитите, Рикардо беше звездата на състезанието в Австралия – стигна до подиума, но след това беше декласиран. Но в следващите стартове Дениъл отново доказа, че е невероятно бърз, както и че е научил ценни уроци по времето, когато е карал болиди с не много добро аеродинамично притискане – в HRT и Toro Rosso. А точно това беше целта на новите правила за сезон 2014.

Рикардо успя да наруши хегемонията на Mercedes със страхотно пилотиране в Канада и изпревари Розберг в предпоследната обиколка, за да спечели първата си победа във Формула 1. После дойдоха двете поредни победи в Унгария и Белгия – за първата той направи страхотни изпреварвания срещу Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо, а за втората наложи страхотно темпо и се възползва от проблемите в Mercedes.

В хода на целия сезон Рикардо демонстрира страхотен талант при изпреварванията (нещо, което Себастиан Фетел години наред не може да покаже) – битката му с Алонсо в Германия е двубой №1 за годината. И всичко това на фона на мъките на Себастиан Фетел зад волана на другия болид на тима.

Със сигурност представянето на Рикардо има принос за това Фетел да реши да напусне Red Bull и през новия сезон австралиецът ще е лидерът на тима, вече официално – страхотно постижение за пилот, чието най-добро постижение до края на 2013 година беше 7-о място. Единствената слабост на Рикардо през 2014 се оказаха стартовете, но той показа, че може да наваксва, а след това започваше шоуто с изпреварванията.

1. Люис Хамилтън
1-о място за годината класиране, 384 точки
Най-добро класиране: 11 победи

В прав текст

Хамилтън преследваше една много важна цел: той искаше да спечели честно срещу Розберг. Нико опита почти всичко, за да се задържи пред него, но Хамилтън му отвърна с най-силното оръжие – талантът му зад волана.

Tweeeet me!

Люис Хамилтън дълго време чака втората си световна титла. След 2008 той преживя доста обрати – както в живота, така и в кариерата си, той реши да напусне McLaren заради Mercedes и междувременно отнесе доста удари от медиите. Но в крайна сметка новият шампион е пилот, който е пределно уверен в силите си и който е наясно какво може да постигне.

Но защо Люис да е начело на тази класация?

С какво той превъзхожда Алонсо или Рикардо? През 2014 Люис допусна грешки, показа, че се поддава на напрежението – особено в квалификациите. Но той показа, че може да поправи повечето от тези грешки и всички те го направиха по-бърз и по-опасен съперник. Рикардо спечели там, където му се отвори възможност да го направи, но австралиецът не беше натоварен с очакването да се бори за световната титла.

Алонсо се оказа безмилостен с по-слаб автомобил, но успя да отрови атмосферата в тима, което отслаби него и Ferrari.

Хамилтън преследваше една много важна цел: той искаше да спечели честно срещу Розберг. Нико опита почти всичко, за да се задържи пред него, но Хамилтън му отвърна с най-силното оръжие – талантът му зад волана. Досега Люис не винаги успяваше да покаже истинския си потенциал. Тази година той имаше отговор за всеки ход на Розберг и това му донесе титлата. Затова и е на първо място в класацията на ESPN.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията