За да играеш тенис на Острова, трябва да си пиян... или Анди Мъри

Глад в рая

Sportinglife
Sportinglife 11:20 ч., 21 Дек 2014
0
59
Getty Images

Майкъл Дауни, изпълнителният директор на Британската тенис асоциация, наскоро заяви, че ще вземе мерки, за да създаде „глад в рая” и да спре с „твърде благосклонното” отношение на системата към играчите.

Обещаните мерки разпалиха пожар от коментари в социалните мрежи, където състезателите беснеят и твърдят, че подобен начин на действие може само да ги откаже от спорта.

Някои от тях описаха плана за 2015 година като „гавра”, а британският №8, Дан Кокс, който получи „уайлд кард” за Уимбълдън и загуби на старта от Жереми Шарди, призна, че не е сигурен дали ще запази професионалния си статут. 

Новата схема за бонусите, с които Британската тенис асоциация ще подкрепя своите състезатели накара член на челната десетка при мъжете на Острова да въздъхне: „Този спорт ще престане да съществува, ако скоро не се направи нещо.”

От 1 януари, единствено тенисистите на 19 или по-малко години ще получават допълнителни средства за представянето си в най-нискоразредните турнири от ATP календара – фючърсите (награден фонд от $10,000).

Възрастовият максимум за турнирите от категория $25,000 и $50,000 при жените и чалънджърите при мъжете ще е 26 години.

До миналия сезон, състезателите взимаха бонуси за преминаване на квалификации на някои от по-големите турнири, но сега финансова инжекция ще има само при достигнат четвъртфинал без значение от категорията на надпреварата.

Единственото леко повишение ще е на парите при титла от фючърси и чалънджъри, докато турнирите на двойки изцяло са премахнати от схемата за подпомагане.

„Весела Коледа! - иронично подхвърли британският №12 Маркъс Уилис. – Честитя на всички, които ден след ден се трудят на корта и почти се побъркват от напрежението на професионалния тур. Усилията ни явно не значат нищо, щом федерацията предпочита да финансира 7-годишни деца, които играят веднъж в седмицата за удоволствие.”

Джордж Морган, бившият шампион от „Ориндж Боул” отсече: „За да играете тенис във Великобритания трябва да си пиян. Или Анди Мъри!”

Системата за бонуси влезе в употреба през 2010-а, като начин да се компенсират по-скромните наградни фондове на нискоразредните турнири. Сега обаче Дауни е на мнение, че се отделят твърде много средства за състезатели, които имат твърде малко ефект върху имиджа на Британския тенис.

„Новите мерки са част от плана ни за вдигане на летвата в нашата организация – коментира изпълнителният директор. – Продължаваме да предлагаме подкрепа на водещите ни състезатели, но същевременно очакваме повече от тях. В някои случаи се чудим, дали бонусите са най-правилният начин да инвестираме средствата, с които разполагаме.”

Един от „случаите” вероятно е и Дан Кокс, който получи 27,000 лири за отпадането си в първи кръг на Уимбълдън.

Промените обаче ще ударят сериозно по джоба на периферията от тенисисти около Анди Мъри. И тогава вероятно не само 7-годишните ще мечтаят да са на негово място.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията