Великолепен подарък получи седмица преди Коледа Божидар Аврамов

Напук на логиката

Баскетоболистите и волейболистите ни играят в чужбина, но националните отбори вървят надолу

Анна Николова
Анна Николова 07:45 ч., 19 Дек 2014
0
95
Lap.bg Любомир Асенов

Великолепен подарък получи седмица преди Коледа един от големите ни баскетболни таланти – Божидар Аврамов.

След като игра близо два месеца в отличаващото се с конкуренция, но не и с кой знае какво качество родно първенство той подписа договор с италианския Казерта.

Kъде играят баскетболистите?

Александър Везенков - Гърция

Христо Николов – Словения, Еврокъп

Деян Иванов – Италия

Калоян Иванов – Испания

Божидар Аврамов – Италия

Чавдар Костов – Австрия, Еврочалъндж

Алесандър Янев – Австрия, Еврочалъндж

Николай Върбанов – Левски

Христо Захариев - Левски

Там той ще бъде съотборник с друг българин – Деян Иванов. Двамата ще имат задачата да измъкнат италианския елитен отбор от дъното на временното класиране, където се намира в момента.

Деян и Божидар не са първите българи, които обличат екипа на този тим.

Същото преди години е правил и настоящия президент на родната федерация Георги Глушков. Треньор сега пък е един от най-известните македонски специалисти Заре Марковски.

С контракта Аврамов допълва сериозната колония на родни баскетболисти, играещи в чужбина.

При това все в сравнително качествени първенства и отбори, за разлика например от волейболистите, които въпреки отличния имидж все по-често подписват в екзотични първенства като това на Иран.

Какво всъщност показва статистиката?

Поглеждайки към състава на националния отбор по баскетбол от последните квалификации е видно, че играчите на които най-много се разчита – суперталантът Александър Везенков, Божидар Аврамов, Христо Николов, Чавдар Костов, Александър Янев играят в чужбина и то в силни първенства – Гърция, Италия, Словения, Австрия.

Повечето от тях играят и в европейските клубни турнири и то в по-силните.

Като прибавим към тях и Деян и Калоян Иванови, който играят съответно в Италия и Испания, е трудно да разбере човек на какво се дължи слабото представяне на националния отбор.

Само през тази година тимът ни допусна тотален провал в квалифисациите за Евробаскет 2015 и остана на последно място в група В с едва една победа от изиграните три срещи.

Така баскетболистите ще гледат по телевизията още едно европейско първенство.

Нещо повече заради тежкото финансово състояние на федерацията тимът дори няма да се събере за лагер догодина – нещо, което не се е случвало вероятно от появата на организиран баскетбол у нас.

На другия полюс изглежда представянето на родните волейболисти.

Основният разпределите на националния отбор Андрей Жеков играе в Румъния, Цветан Соколов е в позатихващото като финансови възможности и резултати първенство на Турция, единствено Виктор Йосифов, Тодор Алексиев и Теодор Тодоров получават възможност за по-добра изява в признатото за първенство №1 в момента в Европа – руската Суперлига.

Къде играят волейболистите?

Николай Пенчев – Полша

Теодор Тодоров – Русия

Тодор Алексиев – Русия

Владимир Николов – Франция

Тодор Скримов – Италия

Данаил Милушев – без отбор

Боян Йорданов – контузен, Олимпиакос

Виктор Йосифов – Русия

Теодор Салпаров – Русия

Николай Николов – Иран

Цветан Соколов – Турция

Андрей Жеков - Румъния

Към тази групичка трябва да прибавим този сезон и Теодор Салпаров, който облече екипа на руския гранд Зенит. Либерото обаче започна сезона като зрител заради запълнената квота за чужденци в състава. Едва след неочакваното отказване на американеца Мат Андерсън той започна да попада по-често в групата за двубоите.

Тодор Скримов има подписан договор с италианския първодивизионен Латина, но е част от резервите и не взема участие във всеки двубой. Николай Николов продължава да играе в екотичното първенство на Иран, следите на Данаил Милушев се губят след миналогодишните му изяви във френския Тулуза, Боян Йорданов също пропуска сезона заради операция на рамото.

Като бяла лястовица се очертава Николай Пенчев, който е лидер на полския Ресовиия.

Резерви обаче на практика няма, тъй като те трябва да бъдат избрани от родното първенство, където качеството подлежи на сериозна дискусия.

Въпреки това 2015 г. се очертава като добра възможност за родните национали.

Тимът ни ще играе на европейското първенство, на което е и домакин и остана в Световната лига, макар и в по-долна дивизия.

Дали обаче с ограничения потенциал от играчи няма да последва баскетнационалите към дъното?

Отговорът ще е ясен още в края на октомври 2015 г. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията