Григор Димитров

Най-трудната десетка за спортист на годината

Нямаме световен шампион в олимпийски спорт за 2014-а

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 11:15 ч., 19 Ное 2014
0
58
Getty Images

В дните, в които думата героизъм се споменава твърде често за един български спортист, нека се замислим по темата без емоции.

Колко спортни звезди има България?

Защото след месец иде анкетата „Спортист на годината”, където стотици спортни журналисти ще гласуват за десетте най-заслужили с постиженията си през годината.

Да не мислите, че ще им е лесно? Напротив – очертава се най-мъчната десетка в историята, защото... няма кого да поставят.

През минали години е имало спорове този или онзи заслужава повече със световната си титла, олимпийското злато  или пробив на голямо първенство. Стигало се е и до фотофиниш в точките, почти равни, а и до спорове с месеци и упреци за манипулиране на анкетата.

Но това в условия на огромна конкуренция.

Нека прегледаме какво постигнаха елитните ни спортисти за 2014-а.

Световен шампион в олимпийски спорт нямаме, взехме сребро на щанги – Иван Марков, от първенството в Казахстан.

Борбата този път не успя, а традиционно носи поне едно световно злато на година.

Атлетиката... нищо впечатляващо в глобален план.

Разбира се, фаворит №1 е Григор Димитров, който спечели три турнира от ATP за 2014-а и е в топ 10, и то в жестоката конкуренция на мъжкия тенис.

Той би трябвало и да е безспорен на върха на класацията. Постигнатото от него като прогрес и световен отзвук е несравнимо.

Цветана Пиронкова спечели единствения си турнир от WTA през настоящата година и също достойно заслужава мястото си. При нея говорим също за състезание на високо ниво и в сериозна конкуренция. Нищо, че не е в топ 10 като Григор.

Стигаме и до третото явление в спорта ни, което е успяло да го разтърси в рамките на 2014 г. Кубрат Пулев се би за световната титла в тежка категория на бокса, което само по себе си е чудесно постижение. Не спечели, но стигна до мача за короната срещу вездесъщия Владимир Кличко.

Реално обаче за 2014-а Кобрата е с един спечелен и един загубен мач.

Победата бе на противник, намерен „на пожар” в последния миг – Ивица Перкович, и далеч от най-сериозните в категорията.

Да, емоционално битката на Кобрата с Кличко донесе огромен акцент върху България, но като спортно-технически постижения, през годината Пулев не може да се сравни с Григор.

И ако това са тримата най-горе в класацията, опитайте да изброите останалите 7.

Ансамбълът по художествена гимнастика взе световна титла, но това са пет момичета, няма как да разделите мястото им. Да не говорим, че те са спечелили отборно, би било неуважително да сложите една от тях сред най-добрите спортисти, а другите да не фигурират.

Волейболът, традиционен генератор на звезди поне за наша консумация, изживя най-кошмарната си година.

Дори Цветан Соколов бе далеч от най-добрите си дни. А и тук важи написаното по-горе за ансамбъла – и световни шампиони да бяхме станали, да не би това да е заслуга само на забивките на Цецо или блоковете на, да кажем, Виктор Йосифов?

Е, трима са ясни за десетката. Ако прибавим и сребърният на световно щангист Марков, нека са четирима. А до 10?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията