Няма нищо по-хубаво от студеното време

Високи температури и липса на сняг провалиха част от сезона в алпийските ски

Sportinglife
Sportinglife 09:35 ч., 28 Дек 2014
0
111
Getty Images

Времето се оказва големият победител в първата половина от сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Необичайно високите за тази част от годината температури и липсата на сняг вече провалиха част от състезанията, включени в календара на престижната надпревара.

Проблемите започнаха още в началото на декември. Най-напред бяха отложени стартовете във Вал Д'Изер. По програма френският курорт трябваше да домакинства на гигантски слалом и слалом, съответно на 13 и 14 декември. Липсата на сняг обаче прати двата старта в Оре, Швеция.

"Това е голямо разочарование за нашите скиори и фенове, както и за курорта. Вал Д'Изер беше единственото състезание тази година във Франция за момчетата и те няма да могат да карат у дома. А за тях това е важно", заяви тогава ръководителят на френския отбор Жил Брение.

Френският курорт все пак получи своето състезание – на 19 и 21 декември. За да се проведе стартът при дамите обаче се наложи намеса на машините за сняг.

Сезонът навлиза в решителната си фаза

Състезанията от Световната купа по ски при мъжете и жените навлизат в решителната си фаза след Нова година. След Загреб елитът се насочва към Австрия, Швейцария и Италия като през януари има само четири дни, в които няма състезания и тренировки.

Последният старт от Световната купа преди Световното първенство, на което домакин е САЩ, е на 27 януари. Надпреварата продължава от средата на февруари и ще приключи едва в края на март.

Заради липсата на сняг най-големите курорти във френските Алпи отложиха откриването на ски сезона. Мерибел и Куршевел трябваше да отворят врати още в началото на месеца, но останаха затворени до средата на декември.

След Вал Д'Изер от липсата на сняг пострадаха и надпреварите в курорта Земеринг в Австрия. Състезанията трябваше да се проведат този уикенд, но бяха отменени заради липса на сняг. Навръх Нова година елитът и при мъжете, и при жените трябваше да се събере в Мюнхен. И там обаче ситуацията се оказа същата и състезанията бяха отменени.

Под въпрос продължават да са стартовете в Загреб, насрочени за 4-5 януари. Последните новини от състезателния контрол сочат, че дни преди проявата сняг има и тя би могла да се състои. Ситуацията обаче е динамична и до деня на старта може и да се промени.

В последните дни температурите в Европа започнаха да се понижават, но това отново донесе неприятности на състезателите в алпийските ски. Заради лошо време пък бе отложена и втората тренировка в спускането при мъжете в италианския курорт Санта Катерина. Първоначално организаторите само промениха началният час, в последствие преместиха мястото на старта, преди окончателно да вземат решение проявата да бъде отменена. Под въпрос остава и стартът в неделя.

С тревога прогнозата за времето следят и в Банско.

Родният ски курорт е домакин на два старта от Световната купа през февруари. Заради високите температури съоръженията за изкуствен сняг нямаше как да работят на пълни обороти. Бяха пуснати едва 6 писти. Надеждите са, че застудяването, което ще настъпи в следващите дни ще промени обстановката и няма да се налага стартовете да бъдат местени.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията