Австрийци окупираха върха в ските

Анна Фенингер е №1 при жените, Марсел Хиршер триумфира при мъжете

Sportinglife
Sportinglife 17:45 ч., 22 Март 2015
0
1533
Getty Images

Австрия затвърди имиджа си на №1 в алпийските ски след последните състезания от световната купа през този сезон. Финалните стартове от надпреварата определиха световната купа при жените да стане притежание на Анна Фенингер. Марсел Хиршер пък завърши първи при мъжете.

Фенингер си осигури трофея след успех в гигантския слалом провел се днес в Мерибел. Основната й съперничка – Тина Мазе завърши трета. Така австрийката си върна първата позиция в генералното класиране загубена за кратко вчера. Тя навакса пасива от 18 точки и завърши с 22 пред словенката.

Крайно класиране

Жени

1. Анна Фенингер (Ав) 1553
2.Тина Мазе (Слов) 1531
3. Линдзи Вон (САЩ) 1087
4. Микаела Шифрин (САЩ) 1036
5. Никол Хосп (Ав) 684

Мъже

1. Марсел Хиршер (Ав) 1448
2. Киетил Янсруд (Нор) 1288
3. Алексис Пинтураут (Фр) 1006
4. Феликс Нойройтер (Гер) 838
5. Фриц Допфер (Гер) 797

„Трудно е да се опише, толкова голямо бе напрежението през последните дни и седмици. Бях много нервна преди старта днес и бе трудно да остана концентрирана. Когато пресякох финала, видях зелената светлина, която ми показа, че съм първа. Това бе невероятно. Благодарна съм, че изживях сбъдването на тази моя мечта”, заяви Фенингер след успеха си.

За първи път в историята на алпийските ски носителят на трофея бе определен в последното състезание от сезона.

„Трябваше да намеря допълнителни сили, за да спечеля това състезание, както и да издържа на всичко, което щеше да последва. Но най-накрая всичко приключи и напрежението ще спадне. То беше толкова голямо, че сега съм колкото щастлива от начина, по който се развиха нещата, толкова и уморена. Мога да си представя колко разочарована е Тина, но след няколко дни тя ще осъзнае каква страхотна битка сътворихме този сезон.

През януари не мислех, че е възможно да спечеля световната купа. Днес това стана факт, но успехът дойде след тежка битка в последните седмици. Ситуацията беше крайно изнервена, а този последен старт беше изключително труден. Знаех, че всичко е в мои ръце. Никога няма да забравя това състезание”, допълни още Анна Фенингер.

„Краят на сезона бе страхотен и съм горда от начина, по който се представих. Загубих обаче твърде много точки в Марибор, Сейнт Мориц, дори в Оре, където не се чувствах особено добре. Анна обаче определено заслужи успеха, а финалът наистина бе забавен. Беше тежко, но и интересно. Независимо дали сме спечелили или загубили, важно е че бяхме там. Щастлива съм затова”, коментира Тина Мазе.

За нея това е втора световна купа в кариерата й. Австрийката триумфира като №1 и през миналия сезон. През тази година Фенингер спечели и малкия кристален глобус в гигантския слалом.

Шампион в спускането стана Линдзи Вон, американката триумфира и в супер G. Последният трофей при жените – в слалома отиде в ръцете на Микаела Шифрин.

При мъжете Марсел Хиршер спечели големият кристален глобус още снощи след като основния му конкурент Киетил Янсруд взе решение да не участва във финалния старт. Хиршер обаче трябваше да се бори до последно за купата в слалома, шанс за отличието имаше и Феликс Нойройтер, който дори бе начело в класирането.

„Ситуацията определено бе трудна, съжалявам за Феликс, който бе близо до първия си трофей. Но това е част от спорта. Суперщастлив съм, защото преди старта бях в необичайна позиция. Имаше само един вариант да спечеля и аз го осъществих. Развълнуван съм”, коментира Хиршер.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията