За Рафа винаги остава Париж

Календарът на Надал включва повече седмици на червени кортове

Sportinglife
Sportinglife 17:35 ч., 27 Дек 2014
0
416
Getty Images

Рафаел Надал тренира като разярен бик в родния си Манакор с надеждата да загърби един сезон, в който контузиите в гърба и китката (придружени от операция от апендицит) засенчиха четирите спечелени титли, макар сред тях да блестеше девети трофей от Ролан Гарос.

Лагерите с Пабло Кареньо и Ришар Гаске допълнително ускориха пулса на Матадора преди първия му мач за 2015-а срещу Анди Мъри или Фелисиано Лопес на демонстративния турнир в Абу Даби на 2-ри януари.

Нататък испанецът продължава с надпреварата в Доха, където трябва да защитава трофея си преди огромния тест – Australian Open (19 януапи – 1 февруари). Ще се завърнат спомените от контузията в гърба, която се отключи именно в Мелбърн, не му позволи да покаже цялата си мощ в загубения финал от Стан Вавринка, а после го измъчваше непрестанно през сезона.

В програмата за Рафа следва още една защита на титла на клея в Рио де Жанейро (16 – 22 февруари) преди да отпътува за Буенос Айрес (23 февруари – 1 март), където не успя да играе пред 2014-а заради болките в гърба.

Рафаел Надал

„Ако се вгледате в календара ми, ще разберете, че той включва повече седмици на червени кортове. Направих същото единствено през 2013-а, когато отново се завърнах след контузия. Ще използвам седмиците в Южна Америка, за да се възстановя след Мелбърн, защото така мога да намеря най-добрата си форма.

Мастърсите в Индиън Уелс и Маями ще прекъснат клей турнето на Матадора, но след това Рафа ще потърси блясъка си в Монте Карло, където беше непобеден преди поражението от Ферер през миналия сезон. Битките в Мадрид и Рим са последните крачки към царството на Надал – Ролан Гарос.

В Париж, испанецът продължава да има само една загуба от 10 издания на легендарния турнир. Постижение, което не само няма аналог в тениса, но и изглеждаше абсолютно немислимо преди Рафа за първи път да стъпи на клея във френската столица.

На практика, през 2014-а, травмите позволиха на Надал да изиграе едва 7 двубоя, след като Ник Кирьос го изхвърли от Уимбълдън. И се усети, че психиката на Матадора е разклатена, като в коментарите си той се лашкаше от „това беше най-кошмарният ми сезон от първия до последния момент” до „все пак спечелих три титли и Ролан Гарос, не е никак зле”.

Може би най-точната равносметка испанецът направи съвсем наскоро: „Месеците между Australian Open и Ролан Гарос са най-важните от годината. Ще вложа усилията си, за да се представя силно в тях, което ще ми влее сили за остатъка от сезона.”

Да, в момента Надал няма защо да се вглежда далеч напред чак до „американското лято” в тениса, което и без това пропусна през 2014-а и няма точки за защитаване. Пред Матадора са традиционно силният за него Australian Open и редица турнири, където той може здраво да стъпи в червения клей и да възвърне увереността си.

Колкото до ранглистата, Рафа е №3 в света и сдаде върха, след като прекара 34 седмици на него. Надал обаче обяви, че да си възвърне лидерството няма да е главна цел за 2015-а. Е, дори и да не е властелин на мъжкия тенис, за Рафа винаги остава Париж.  

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията