Юнайтед от Суонси до Суонси

Тимът на Ван Гаал може да се препъне фатално извън топ 4

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 10:10 ч., 22 Фер 2015
0
362
Getty Images

В първия ден от появата на Луис ван Гаал на „Олд Трафорд” Юнайтед загуби у дома от Суонси с 1:2. Откриването на сезона, провъзгласявано цяло лято като сакрална дата за възкресението на помръкналия през миналата година гранд, се оказа провал.

Но – всяко начало е трудно, казват. Ван Гаал, като всеки напълно нов за английския футбол човек, има нужда от време. И пари за трансфери...

Холандецът купи половин отбор за сериозна сума, но го направи в последните дни от трансферния прозорец, някак „на пожар”. След като цяло лято тръбеше, че има достатъчно добър отбор, за да атакува целите си във Висшата лига.

Така Юнайтед от лятото на 2014-а и успешното като резултати турне в Щатите (победи над Реал и Ливърпул) и съставът, който започна сезона, няма нищо общо с Юнайтед, който виждаме от септември насам.

В първия мач при 1:2 от Суонси титулярите бяха: Де Хеа, Смолинг, Джоунс, Блакет, Флечър, Ерера, Йънг, Линдгард, Рууни, Мата, Ернандес. Не е необходимо да си голям специалист, за да видиш – този състав не е достатъчно добър дори за битка за четворката.

26 мача по-късно Юнайтед е четвърти (с мач повече от трите отбора зад него) и има 47 точки. По същото време миналия сезон имаше 45 (от 26 двубоя) и бе шести.

Съставът при съботното 1:2 пак от Суонси (удобен момент за равносметка след втората загуба от един съперник) бе: Де Хеа, Рохо, Джоунс, Макнеър, Шоу, Блинд, Фелаини, Ерера, Ди Мария, Рууни, Ван Перси. Само четирима са оцелелите от първия кръг – Де Хеа, Рууни, Ерера и Джоунс.

За периода от 7 месеца след пристигането на Ван Гаал в Манчестър (средата на юли), тимът постигна леко подобрение във формата в Лигата в сравнение с времето на Дейвид Мойс, отпадна рано за Купата на лигата (0:4 от тим от трета дивизия – МК Донс) и е на четвъртфинал за Купата на ФА, след като не е срещал още дори опонент от второто ниво на футбола, да не говорим за елита.

Истината е, че Ван Гаал и Юнайтед от този сезон не бива да се сравняват с тима на Мойс от миналия.

Защото основата е различна. Когато шотландецът пристигна в офисите на „Олд Трафорд”, той завари отбор – шампион.

Напрежението бе огромно, Юнайтед се чакаше да е конкурентен на 4 фронта – с Шампионската лига. Какво подобрение да направиш в един сезон с тим шампион? На кое място трябва да завършиш, за да си надградил?

Юнайтед през лятото на 2014-а бе в позиция, идентична с тази на Ливърпул от лятото на 2013-а.

Завършил седми предишния сезон, с намалели очаквания, но все пак – принуден да бележи прогрес, а и с перспективата за „чист” от европейски футбол сезон, който дава възможност да концентрираш усилия у дома.

Ливърпул завърши миналия сезон със загубена титла с фотофиниш в битка с Челси и Манчестър Сити – втори между двата финансови гиганта.

Сега Юнайтед няма изгледи да се доближи до такъв финал, като е на 13 точки зад Челси и 8 зад Сити. И е четвърти, като битката на „червените дяволи” изглежда по-скоро за тази позиция, отколкото за злато.

В турнира за купата иде голям сблъсък с летящия Арсенал, а това е единствен шанс (реалистично) за трофей.

По тези показатели Юнайтед губи сравнението с тръгналия от подобен старт Ливърпул на Роджърс от миналия сезон.

Остава да видим в края на сезона дали ще се спъне и в проходилката на Ван Гаал дотолкова, че да не успее да изпълни програмата минимум – място в топ 4.

Без него клубът рискува да се завърти в спиралата на неуспеха, а тя може да бъде тягостно дълготрайна и изтощителна.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията