Моуриньо срещу Майка Тереза

Хауърд Уеб лекува мъките на най-злочестите хора във Висшата лига

Sportinglife
Sportinglife 08:20 ч., 10 Март 2015
0
297
Getty Images

"Онзи, който владее страстите, желанията и страховете си, е повече от крал".

Джон Милтън, английски поет от XVI в.

Когато миналата година Хауърд Уеб – английският футболен съдия, познат в целия свят с главата си на булдог и телосложението си на горила – сложи край на кариерата си, човек можеше да се обзаложи, че той като нищо ще подхване успешна кариера като охранител в дискотека.

В прав текст

Уеб се превърна в Майка Тереза на най-презрените, най-злочестите и най-онеправданите хора във Висшата лига.

Но не. Колосът Уеб, неособено популярен в Испания заради финала на световното първенство през 2010 г., се оказа далеч по-нежна душа, отколкото изглежда на пръв поглед.

Той се превърна в Майка Тереза на най-презрените, най-злочестите и най-онеправданите хора във Висшата лига на Англия.

Уеб създаде група за психологическа подкрепа за английските рефери.

Нещо, от което те се нуждаят особено силно от момента, в който Жозе Моуриньо напусна Реал (Мадрид) и се завърна в Премиършип.

Формално Уеб заема поста на технически директор в асоциацията на арбитрите.

В действителност обаче задълженията му се състоят в това да бъде винаги на разположение за онези от бившите му колеги, които след грешка на терена, превърнали се в мишена на яростта на десетки хиляди хора, изпитват омраза към себе си и изпадат в депресия.

От „Разпни го“ до „Осанна“

Хауърд Уеб бе един от най-уважаваните рефери в последните години, преди изненадващо да се откаже от съдийството след сезон 2013/14. Връхна точка в кариерата му бяха финалите в Шампионската лига и на световното първенство през 2010 г. в ЮАР.

Именно вторият двубой обаче остави едно от най-големите петна в кариерата на англичанина. Тогава мнозина го упрекваха, че не е изгонил холандеца Найджъл де Йонг за „каратистко“ влизане с бутоните в гърдите на испанеца Шаби Алонсо. Самият Уеб по-късно призна, че е пожалил Де Йонг, защото не е видял добре точно колко брутална е било влизането му.

Иначе Уеб твърде често бе упрекван, че удря по едно рамо на Манчестър Юнайтед, а преди година някогашният голаджия на Ливърпул Джон Олдридж заяви, че той никога повече не трябва да свири мачове на „Червените“ от „Анфийлд“.

Заради зачестилите скандали в Премиършип обаче бившият арбитър Кийт Хакет наскоро призова Уеб да се завърне на терена, за да повиши нивото на съдийството в английския елит.

В интервю пред „Таймс“ миналата седмица Уеб разказа, че някои рефери му се обаждат на сутринта след мач и го държат залепен за телефона в продължение на три часа, споделяйки надълго и нашироко мъките си.

„Най-боли, когато наистина си допуснал грешка“, призна англичанинът.

„Те имат нуждата да се освободят от вината, която ги гложди отвътре. Искат да намерят рационално обяснение на случилото се. Имат нужда някой да им каже, че не полудяват и че не са загубили уменията си.“

Уеб проявява съчувствие, каквото е способен да покаже само човек, сам изживял подобни драми.

Той оставя „пациентите“ да повърнат болката си и след това им помага да осъзнаят защо са допуснали конкретната неточност и какво биха могли да сторят, за да избегнат нещо подобно в бъдеще.

„Те се нуждаят от човек, който да ги разбира“, подчерта бившият рефер.

„Това е нещо като „Анонимни алкохолици“. Колкото повече споделяме, толкова повече научаваме“.

Източник: Ел Паис

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията