Гневът на Специалния

Този път Моуриньо бе прав – съдията посече Челси

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 22 Фер 2015
0
224
Getty Images

Около Жозе Моуриньо никога не е тихо и спокойно. Иначе едва ли биха го наричали Специалния. Треньорът на Челси винаги намира начин да се качи под светлините на рампата – с бурна радост, бръкване в ухото на треньор на съперника.

А след това на пресконференциите винаги има да извади още една Специална карта за журналистите.

Така бе и след равенството на Челси – 1:1 срещу Бърнли на „Стамфорд Бридж”. За Висшата лига резултатът бе идеален – Манчестър Сити спечели с 5:0 срещу Нюкасъл. Така битката за титлата запазва интригата си.

Но да се върнем на Моуриньо. Още на старта на пресконференцията португалският треньор назова четири числа.

„Вижте 30-ата, 33-ата, 43-ата и 69-ата минута – изригна Моу. – Даже се чудя как не загубихме мача.”

Какво направи толкова много съдията Мартин Аткинсън?

Нека да разгледаме детайлно посочените от Моуриньо минути. В 30-ата Ашли Барнс от Бърнли изрита с бутоните в коляното отзад сръбския защитник на Челси Бранислав Иванович. Не последва свирка на Аткинсън. Телевизионните повторения доказаха, че фаулът и жълтият картон са задължителни решения.

Веднага след това – в 33-ата минута, Иванович стреля по посока на вратата на Бърнли. Майкъл Кайтли вдигна високо ръка и спря топката с лакът. Отново не последва сигнал, а при подобни ситуации дузпата изглежда правилното решение. Ръката не бе прибрана, имаше умисъл.

Стигаме до 43-ата минута. Капитанът на Бърнли Джейсън Шакъл събори в наказателното поле Диего Коща. Отново Аткинсън призова играта да продължи. Повторенията показаха, че дузпа може да се даде, въпреки че нарушението не е в графата „меко”.

В 69-ата минута е и най-скандалната ситуация.

Барнс не успя да стигне до топката, но оцели крака на Неманя Матич. Аткинксън отново не даде нарушение. Сърбинът се ядоса и блъсна футболиста. Тогава Аткинсън показа червен картон на Матич. А всъщност парвилното решение бе да даде нарушение за Челси и да изгони Барнс. Сега Матич ще пропусне финала за купата на Лигата срещу Тотнъм на 1 март заради наказание.

„Мисля, че тези четири момента могат да ви помогнат да напишете дълъг коментар – каза Моуриньо пред „Скай Спортс”. – Повече въпроси не ми задавайте.”

Минути по-късно в друго интервю пред ВВС Моуриньо продължи: „Момчета, вие сте честни и професионални журналисти. След тези четири момента съм изненадан, че не загубихме мача. Не ми е смешно.”

Легендарният нападател Алън Шиърър, който сега е телевизионен коментатор, призна, че реферът Аткинсън е имал ужасен ден.

„Трябваше да даде дузпа за Челси и за изгони Барнс. Истинско чудо е, че Матич не е контузен”, коментира Шиърър.

Гневът на Моуриньо беше справедлив. Челси беше ощетен.

Но защо всеки път върху думите на Специалния се гледа с ехидна усмивка?

Моуриньо сам е виновен за това. Колкото пъти неговият отбор е бил ощетяван от съдията, сигурно два пъти повече е бил подкрепят. Говорим за Порто, Реал и Интер. Все пак са грандове.

А при подобни ситуации в четири минути в полза на Челси, Моуриньо просто би казал: „Точти отсъждания. Не ме питайте повече.” Е, сега бе от другата страна на барикадата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията