Надявам се през 2015-а да се опазя от контузии и...

Контузиите на спортистите – колко, какви и защо?

"Надявам се през 2015-а да се опазя от контузии и..."

Sportinglife
Sportinglife 08:10 ч., 19 Дек 2014
0
94
Getty Images

"Надявам се през 2015-а да се опазя от контузии и...", с тези думи през последните месеци започва почти всяко изказване на Рафаел Надал, един от еталоните за физическа мощ в тениса.

Тази тенденция е един от многото фактори, които сочат, че травмите и справянето с тях се превръщат в огромна по значение величина за представянето на участниците в лудата и безмилостна надпревара, наречена професионален спорт.

Списъкът със звезди, които всяка година и все по-често ползват услугите на лекарския щаб расте непрестанно.

Превърна ли се в опасна цел да си сред спортния елит?

На над 90% от професионалистите се налага да се преборят с поне една тежка контузия, която оставя следа върху телата и кариерите им. Много от тях решават да се лекуват „в движение” и това застрашава още повече здравето им.

Специалисти от Американската асоциация за превенция на спортните травми отчитат: „Наблюдаваме изключително тревожна и надигаща се вълна от контузии сред по-младите атлети. Хирурзите и ортопедите на организацията се обединяват около мнението, че броят на травмите достига размерите на епидемия, тъй като състезателите в юношеска възраст претоварват телата си.”

Грешката, която много треньори допускат е, че когато усещат загуба на мотивация в даден състезател, те често не припознават преумората като истинската причина и го натоварват още повече.

Така и се получават контузиите. „Когато един спортист не получава достатъчно почивка, той пак е способен да прави същите упражнения и да следва същата програма, но на все по-ниски обороти – коментира д-р Антонио Луна, директор на травматологичния център в Алмерия.

– Това го уморява още повече и нарушава съня му. Затова в този случай увеличаването на натоварването ще го смачка, той ще се почувства изнервен, уморен и постоянно ядосан.”

Освен преумората, лекарите се притесняват все повече и за възникването и разможаването на все по-тежки здравословни проблеми у професионалистите.

„Те натоварват толкова много сърцето и двигателния си апарат, че могат да предизвикат преждевременна артроза – посочва д-р Луна. - Това се случи с легенда като Карл Люис, който се отказа на 38 години и на жокеят Гари Стивънс, оттеглил се на 40 години.”

Спортистите често използват „тейпинга” като форма за по-бързо справяне с контузиите.

Надал, Джокович, Руди Фернандес, много са примерите за елитни атлети, които често ползват тази модерна форма на лечение, чиите ефект обаче продължава да не е доказан научно.

Според неговите създатели, тейпингът намалява възпаленията и мускулните болки. Но медицинските журнали упорито отричат ефикасността му при мускулни травми.

Но преди да се стигне до неговата употреба, ето и трите спорта, които най-често пращат професионалистите "в лазарета":

Футбол

Свръхнапрежението от дългите сезони и постоянно растящият брой на мачовете изтощават напълно батериите на спортистите, които се контузват или стават жертва на стари травми, както се случи неведнъж с Лионел Меси през последните сезони.

Статистиката на УЕФА сочи, че за 1000 часа на терена се случват между 6 и 9 контузии. Тези данни, вкарани в рамките на една обикновена фирма с 25 служители ще значи, че всеки месец 9 от тях няма да са способни да работят.

"Мускулните травми са най-често срещаните в спортната травматология, както и сред професионалните футболисти и феновете на играта - обясни д-р Гийермо Родригес, който от 12 години е част от медицинския екип на "Райо Валекано".

- Повечето са леки, но има едни 10%, които водят до нужда от операции. Една трета от професионалистите преживяват поне една много тежка травма в кариерата си, а минимумът на контузиите за сезон в един футболен отбор е 20..."

Тенис

Коленете и глезените са слабите места на звездите на корта, подобно на лекоатлетите. Позициите, които изискват стабилна опора в краката, постоянните промени в ритъма и посоките, резките тръгвания и спирания, водят до различни увреждания на сухожилията на четириглания мускул.

Друга "травма на занаята" е "лакътят на тенисиста", който се получава от недобра механика на изпълнението на ударите. И при огромното напрежение, което играчите си причиняват в опитите да генерират максимална сила, съединителната тъкан понася много щети, следват възпаления, болки и обездвижване...

Баскетбол

Страстта около играта с оранжевата топка е виновна за най-голяма част от спортните травми в САЩ. Контузиите в глезена взимат златния медал с дял от 17%, следват тези на ръцете с 9%. Нататък следват мускулните травми, които мъчат най-вече жените.

Причините обикновено са анатомични, хормонални или невромускулни, но изследванията в тази посока продължават. Баскетболът нерядко е виновен и за разкъсвания на връзки в стъпалото, които променят походката, а оттам и цялостното поведение на тялото на дадения спортист.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията