Алонсо и McLaren: Никога не казвай никога

Алонсо и McLaren: Никога не казвай никога

На 4 август 2007 едва ли е имало и един човек, който да предположи, че един ден Фернандо ще се завърне в McLaren

Стефан Михайловски
Стефан Михайловски 19:20 ч., 14 Дек 2014
0
32
McLaren

На 4 август 2007 едва ли е имало и един човек, който да предположи, че един ден Фернандо Алонсо ще се завърне в McLaren.

До края на сезона оставаха седем състезания и шансовете испанеца да завърши годината в британския тим изглеждаха скромни. Особено, след като стана ясно съдържанието на мейлите му, разпращани насред разгара на шпионския скандал, който донесе 100 милиона долара глоба на тима заради откраднатите документи от Ferrari.

Историята започна напълно очаквано: Алонсо поиска уважение и отношение като към пилот №1 на отбора.

Скандалът в Макларън

Гран при на Унгария през 2007 година

Той дойде като двукратен световен шампион, току-що взел втората си поредна титла, а неговият съотборник Люис Хамилтън беше бърз дебютант, но все още дебютант. Испанецът така и не получи желания от него статут на пилот №1 в тима, а нещата загрубяха, след като той блокира Хамилтън в бокса в квалификацията в Унгария и така го лиши от шанса да си завърши последната си бърза обиколка.

След това изпълнение атмосферата в тима беше, че на Алонсо не може да се вярва.

И тук не става въпрос за обикновено антипатия, двете страни просто се мразеха, при това много силно.

Алонсо нямаше полезен ход – той искаше да напусне тима, но нямаше как да го направи в хода на сезона, отделно от това новакът Люис Хамилтън се представяше много по-добре от него – девет поредни подиума и четири победи в първите му девет старта във Формула 1, а шефът на тима Рон Денис подкрепяше британеца.

В прав текст

Години по-късно Денис призна, че по това време е гледал на Алонсо като на враг.

Tweeeet me!

Години по-късно Денис призна, че по това време е гледал на Алонсо като на враг.

След Унгария тимът някак си изкара състезанията до края на сезона, като напрежението не спадаше – Алонсо избута Хамилтън от пистата на „Спа”, а в Шанхай беше на крачка от това да си тръгне, след като се представи по-слабо от очакваното в квалификацията.

В края на сезона Хамилтън и Алонсо събраха по 109 точки, всеки от тях взе по четири победи, но Люис имаше повече втори места – шест.

По-болезнено обаче беше друго – Хамилтън и Алонсо останаха на 1 точка от новия световен шампион Кими Райконен. Което идва в подкрепа на тезата, че ако в McLaren имаше разделение на първи и втори пилот от началото на сезона, то Райконен едва ли щеше да спечели титлата. И мнозина в McLaren са на мнение, че през 2007 Алонсо трябваше да спечели третата си световна титла.

„Беше очевидно, че Фернандо е много бърз – заяви източник от McLaren, пожелал да остане анонимен през Морис Хамилтън. – И ние, и той се провалихме през 2007. Някои от нас спокойно и тихо се опитвахме да му обясним, че може да разчита на нас, че сме с него и той трябва да се фокусира само върху пилотирането, да си гледа битките на пистата и да не се притеснява за представянето на другия ни пилот. Но той така и не ни послуша. Всъщност, част от проблема се оказаха хората, които го съветваха. Те допуснаха твърде много грешки и нещата излязоха извън контрол. В крайна сметка шпионският скандал от 2007 няма нищо общо с Фернандо. Той просто трябваше да си гледа състезанията, да игнорира Хамилтън и всичко в хода на сезона щеше да си дойде на мястото.”

През септември тази година Алонсо натърти, че никога не е имал проблеми с Люис в хода на сезон 2007.

Това е друг начин испанецът да каже, че проблемите му са били с мениджмънта на тима, основно с Рон Денис. Фактът, че двамата отново ще работят заедно и са изчистили всички стари проблеми е показателен за прагматизма им, движен от огромните амбиции и на двамата. Както обичаше да казва сър Франк Уилямс в подобни случаи – когато наема обратно някого, когото е нямал търпение да изгони преди няколко години: „Обстоятелствата се променят”.

Точно това се случва в McLaren.

Седем години се равняват на цяла вечност във Формула 1, а и отсъствието на Денис от световния шампионат със сигурност е спомогнало за забравата на лошите случки.

Сезон 2007 беше труден, не само заради шпионския скандал, заради който McLaren беше пред разпад, но и заради другите грешки на шефовете на тима. И една от тях беше решението им да защитават твърде много младото си протеже (Хамилтън) за сметка на действащия световен шампион. Шампионите имат нужда и подкрепа колкото всеки друг техен колега на стартовата решетка, просто по-рядко си го признават.

Във всички случаи, вече е ясно – 2007 е отдавна забравена. Денис и Алонсо отново обединяват сили, което обещава шанс за възраждане на McLaren и интересен сезон догодина във Формула 1.

 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията