Последен опит

Габриела Петрова постига и двата си успеха по идентичен начин

Sportinglife
Sportinglife 07:55 ч., 09 Март 2015
0
297
Lap.bg

След 15 години пауза българската лека атлетика отново има европейски вицешампион от първенствата в зала. През 2000 г. до такова отличие стига легендарната Петя Пендарева в спринта на 60 м. Постижението й тази година повтори Габриела Петрова, но в тройния скок.

За Габриела това е втори успех от континентален форум в кариерата.

Преди по-малко от две години – през лятото на 2013 г. родената в Харманли лекоатлетка спечели и европейската титла за девойки до 23 години. Любопитно е, че и двете отличия са спечелени по идентичен начин – в последния, шести опит от състезанието.

„Тя успява да се събере. Тя е боец”, е простото обяснение на треньора й Атанас Атанасов.

Двамата работят заедно от почти 10 години. Специалистът, който подготвя лекоатлети в Пловдив, я забелязва на един държавен шампионат за деца до 14 години.

Представяне за историята

Последното европървенство в зала, на което страната ни печели два медала е точно преди 10 години.

През 2005 г. обаче тимът ни има едно златно и едно бронзово отличие. Златото става притежание на Ивет Лалова в спринта на 200 м, докато бронзът е за Венелина Венева в скока на височина.

Най-силното ни представяне на континентален шампионат в зала в последните години пък е през 2000 г.

Тогава тимът ни печели две титли – на Илия Дживондов на 400 м и Петър Дачев в скока на дължина, два сребърни медала на Ростислав Димитров в тройния скок и Петя Пендарева на 60 м и два бронзови на Ива Пранджева – в скока на дължина и тройния скок.

Тогава Габи е състезател на родния Харманли. Той без колебание й предлага да се премести в Пловдив и да започне подготовка в Локомотив (Пловдив). Настоява да разговаря и с родителите й. Те не се противят на идеята, но заедно с нея в Пловдив пристига и майка й, която остава там докато Петрова завърши средното си образование.

„Онова, на което ме научи е че трябва да умея да чакам. Той казва, че хубавите неща стават бавно”, казва Габи за наставника си пред bTV.

Сега за лекоатлетката се говори като за новата звезда в този спорт у нас.

Началото на кариерта й обаче не е толкова категорично.

Габи е в шести клас когато в училище получава предложение да се включи в междуучилищно щафетно бягане. Прави й го Иван Инджиев, който става и първият й треньор.

По това време тя вече е на ти със спорта, защото тренира бойни изкуства. Пробва се в спринта на 100 м и паралелно ходи на тренировки и по атлетика, и по бойни изкуства.

Месеци по-късно обаче атлетиката печели спора. Към тройния скок пък Петрова се ориентира също с колебание, защото първо тренира спринт – 100 и 200 м. Едва когато се мести в Пловдив прави окончателен избор

Големият проблем на лекоатлетката и наставника й са честтите контузии, които я съпътстват.

Миналата година, например, точно заради здравословните си проблеми тя пропусна зимния сезон. Другите неприятности, с които се сблъскват са свързани с трудните условия за подготовка у нас. През лятото определено е по-лесно, защото условията в Пловдив не са лоши. Трудното настъпва през зимата.

И тази година само седмици преди старта на европейското, на което Петрова спечели сребърен медал, се наложи треньора да обикаля и търси съдействие, за да може залата, в която двамата работят – тази на спортното училище в Пловдив да бъде с нормални температури.

Въпреки това Габи успява да постигне високи резултати.

Този, с който замина на участие на европейското първенство бе от 14,55 м – второ постижение в света за зимния сезон и трето във вечната родна ранглиста в зала. Петрова го постигна по време на държавния шампионат в Добрич като още тогава е убедена, че може и повече.

Повечето всъщност дойде в Прага. И приближава още с една крачка състезателката до голямата й мечта – олимпийският връх.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията