Лошо начало

Част от волейболните национали отново са с контузии

Анна Николова
Анна Николова 07:40 ч., 30 Апр 2015
0
65
Lap.bg

В понеделник (на 4 май) Пламен Константинов събира волейболните национали за първи лагер преди тежкото и дълго лято тази година. Дни преди старта на подготовката обаче селекционерът се оказа неприятно изненадан след като стана ясно, че трима от играчите, на които ще се разчита най-много са с контузии.

Травми в последните изяви за своите отбори са получили Цветан Соколов, Андрей Жеков и Георги Братоев.

Георги Братоев пропусна последния мач на клубния си тим Монтана след като изкълчи глезен. Според лекарите обаче той би трябвало да е готов за около две седмици, т.е в средата на следващата.

Добрата новина

На фона на информациите за серия от контузии на основни играчи, от Полша дойде и една добра новина. След дълга и оспорвана битка тимът на Асеко Ресовия (Гжежув) където играе националът Николай Пенчев спечели шампионската титла.

Това е първи трофей за Ресовия този сезон, въпреки че съставът игра в още два финала – в Шампионската лига и в Купата на Полша. Ресовия става шампион на страната за седми път в своята история.

Българският национал Николай Пенчев бе титуляр и в трите двубоя, които Ресовия изигра срещу Лотос Трефл (Гданск) и демонстрира добра форма, макар и в края на сезона.

Андрей Жеков е с контузия на ръката, но според треньорския щаб тя не би трябвало да му създаде проблем за участието в националния тим. Все пак яснота за състоянието на разпределителя ще има едва след завръщнето му в България. Жеков все още е в Румъния, където неговия Томис води сериозна битка за титлата срещу Ремат (Залъу).

Най-тревожна изглежда ситуацията с Цветан Соколов. Диагоналът пропусна последните три мача на турския си тим Халкбанк за сезона и едва тогава стана ясно, че той изпитва болки в рамото.

Все още няма яснота дали става дума само за преумора или има по-тежка контузия като разкъсване на сухожилие на рамото. Следващата седмица Соколов ще пътува за Италия, където ще бъде подложен на обстойни прегледи.

Ако съмненията за по-тежката травма се потвърдят, топреализаторът със сигурност ще пропусне първите изяви на националния отбор.

Голямата въпросителна е има ли кой да го замени?

В предварително обявения списък на този пост Константинов ще разчита още на Владимир Николов, Данаил Милушев и Венелин Кадънков. Владо все още е във Франция и играе със своя Лион във финалите на шампионата.

Още преди обявяването на окончателния състав обаче бе ясно заявено, че той ще се готви директно за финалите на световната лига и евентуално за европейското първенство, което е чак през октомври.

Предстои да стане ясно в какво състояние е Данаил Милушев, който през последния сезон игра в Япония, както и състезаващия се в Турция Венелин Кадънков.

Горе-долу същата ситуация бе и през миналата година когато тимът ни записа едно от най-слабите си представяния. Още в началото на подготовката играчите пристигнаха контузени и изморени от сезона в клубните си отбори и това даде отражение на резултатите в световната лига, където България взе само една победа.

Слабото представяне от своя страна пък доведе до рокада на треньорския пост и поемането на тима от Пламен Константинов.

За разлика от своя предшественик Камило Плачи обаче, през този сезон Константинов няма да гони задължителни победи във всеки мач от предварителната фаза на Световната лига.

Страната ни пое отговорността да организира финалите в своята дивизия и като домакин отборът се класира по право.

Затова селекционерът и щабът му ще имат около два допълнителни месеца, в които да възстановят основните състезателии да ги вкарат в необходимата форма за осъществяване на цел №1 за лятото – успех във Втора дивизия на Световната лига и връщане в елита.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията