До Европа и назад

Ще се възползват ли родните клубове от евроквотите

Sportinglife
Sportinglife 08:35 ч., 12 Май 2015
0
262
Lap.bg

Пет български волейболни клуба – четири при мъжете и един при жените – имат право следващия сезон да играят в европейските клубни турнири, обявиха от родната федерация.

При мъжете страната ни има право на по един представител в Шампионската лига и втория по сила турнир – за Купата на европейската конфедерация и два в третата надпревара – Купата на претендентите.

Евротурнирите стартират в средата на октомври

На 17 октомври с квалификациите за третия по сила турнир при жените – за Купата на претендентите започва новия сезон в европейската клубна надпревара.

Най-престижното състезание на клубно ниво – Шампионската лига при жените започва на 27 октомври. Надпреварата при мъжете пък започва на 3 ноември.

При жените страната ни може да разчита на квота единствено в третата по възможности надпревара – за Купата на претендентите.

Голямата въпросителна сега е колко от тимовете у нас ще се възползват от тази възможност и ще направят крачката към Европа.

Реално право на такава имат Марек, Добруджа, Монтана и ЦСКА.

Първите два клуба вече дадоха ясно да се разбере, че позицията им е по-скоро колеблива.

Още в първите дни след спечелване на титлата ръководството на Марек бе категорично: ще играят в Шампионската лига само ако залата в Дупница е готовa.

Заради ремонта на спортното съоръжение, тази година отборът домакинства в Самоков и дори се наложи да плаща финансови санкции заради недостатъчния брой зрители.

„Трудно е да домакинстваме в други градове, защото ако в Самоков идваха по стотина фенове, в Дупница ще са минимум 1000. Освен това заради малкия брой фенове, които идваха да ни подкрепят в Самоков, трябваше да плащаме глоби", обясни в средата на април главният мениджър Людмил Найденов.

20 дни по-късно ситуацията като че ли е на път да се промени.

„Разговарях с БФВ за ситуацията при нас и шефът на международния отдел Илия Илиев е провел разговор с Европейската конфедерация по този въпрос. Имаме положително становище от там, че през септември месец ще изпратят лицензионна комисия, която да направи проверката на залата в Дупница, за да ни позволят да играем у дома си.

Залата ще отговаря на всички европейски изисквания за провеждане на срещи от такъв ранг.

От разговорите ми с кмета на Дупница г-н Чимев знам, че съоръжението ще бъде готово най-късно до средата на месец септември, за да може да започнем и подготовка", заяви Людмил Найденов пред zadupnitsa.com в края на миналия месец.

Неуверени за евроучастието изглеждат и в носителя на Купата на България – Добруджа.

"Поставили сме задача пред треньора Мирослав Живков да проучи всички условия за участие в евротурнирите, на базата на които ще направим финансов анализ и ще преценим. Принципно имаме желание, но всичко трябва да стане след задълбочен анализ", коментира президентът на добричкия клуб Веселин Велев.

Другите два отбора с право на участие при мъжете – Монтана и ЦСКА все още запазват мълчание.

При жените родният представител би трябвало да бъде Марица (Пловдив), които спечелиха и титлата, и купата на България.

„Участието в Европа е следващата стъпка след златния дубъл. В следващите дни ще стане ясно дали ще участваме в евротурнирите”, коментира темата в интервю за специализирания сайт bgvolleyball.com треньорът на Марица Иван Петков.

Нежеланието на родните клубове да участват в Европа до голяма степен е свързано с големите разходи, които трябва да бъдат правени при една такава стъпка.

За разлика от футбола, във волейбола не се получават колосални суми като бонус при участие, победа и загуба.

Домакините на съответните срещи са длъжани да поемат изцяло пътуването, престоя и прехраната на своя съперник, както и на официалните лица.

Към това добавяме наем за залата и всички други технически детайли. Бонусът от всичко това е престижът, който получава клуба от участието си и евентуалното класиране за следващата фаза и възможността играчите да бъдат забелязани и в последствие трансферирани за висока сума.

При трудното осигуряване на финанси в родния спорт обаче малцина са клубовете, които могат да си позволят такъв лукс, в какъвто се превръщат евротурнирите.

Неучастието в Европа всъщност не е непознато явление за родния волейбол.

Именно заради неизползвани квоти в предишни години, родният първенец бе заплашен да пропусне някоко издания на най-престижната надпревара – Шампионска лига.

Тенденцията бе променена след като ЦСКА стана носител на златните медали, а тогавашния им спонсор използва сериозно контактите си, за да осигури уайлд кард.

И пак заради отказите от участия на родните клубове в миналото шампионът ни при жените ще има право да играе едва в третия по сила турнир, вместо в Шампионската лига.

Дали родните представители с възможности за участие през новия сезон ще се замислят за всичко това? Отговорът ще стане ясен след подаване на заявките от страна на родната федерация.

Факт е обаче че неучастието в Европа носи само негативи и води родния клубен волейбол към все по-голямо изоставане.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията