„А” група без бъдеще

Ако се спазват правилата, първенство няма да има

Джони Кейджов
Джони Кейджов 10:25 ч., 11 Май 2015
0
1186
Lap.bg

Борислав Михайлов не обича да говори за български футбол. Обича си топлия пост в УЕФА, урежда „отлични условия” за националния отбор и дотук.

Всяка злободневна тема е неприятна за капитана на четвъртите в света.

Тук лицензи, там слаби съдии, другаде проблеми по трибуните. Керванът върви, а Боби щрака с пръсти.

Върви, ама на къде?

В прав текст

Михайлов и колегите му в Изпълкома е време да се запитат дали скоро ще има кого да управляват.

Михайлов и колегите му в Изпълкома е време да се запитат дали скоро ще има кого да управляват. Не след година или две, а след месец или два!

Отзивите след мача Локомотив (Пд) – Хасково (4:0) бяха отлична извадка от милата родна картинка, наречена български футбол. Едните се радват през зъби, че са останали в елита.

Другите – се чудят дали ще изпаднат в „Б” група или направо в аматьорския футбол.

Локо стана шампион на България преди точно 11 години.

Но от тогава все е на ръба на кризата, не случва на президенти. Но това е повсеместен проблем с целия ни футбол.

Ботев е другият пловдивски тим, получаващ пламенна подкрепа от феновете си.

И там се говори как от следващия сезон ще се залага на юноши... Ако въобще се вземе лиценз с огромните дългове заради Абел Анисе и Тодор Неделев. А кой знае дали от шкафа на КТБ няма да излезе още нещо. Иначе казано – Пловдив може да няма отбор в „А” група. Или ако има, то ще е със затихващи функции. Ще остане едничката "Битка под тепетата", която е повече за феновете.

Говорим за Пловдив, но да отидем до София. За ЦСКА и Левски е написан водопад от думи, на който и Ниагара може да завиди.

Собственикът на „червените” Ивайло Манджуков във всяко изказване „не изключва фалита”. Спортният директор на Левски Георги Иванов признава, че няма как да задържи отбора през лятото и вероятно сам ще си тръгне.

Е, нека кажем, че ЦСКА и Левски ще ги има при всички положения. Но те ще са всичко друго, но не и грандове.

Локомотив (Сф) прави сезон-мечта и атакува в „пуф-паф” ритъм Лига Европа. Вероятно ще стигне до тази гара. Но собственикът Николай Гигов, един от членовете на изпълкома, не прави нищо, за да играе в заветните евротурнири.

Май футболистите му го изненадоха (не)приятно. От БФС „пращат картички”, както казва Любо Пенев, че проблемът с лиценза е голям. За толкова години хвърляне на милиони Гигов един терен на „Надежда” не успя да направи.

При наличието на „Васил Левски” заяви стадиона в Ловеч за евентуалната Лига Европа. Сигурно доста наеми не е плащал, за да ходи на 160 км от квартал „Илиянци”, където със затаех дъх си спомнят как едно време Начко Михайлов биеше Монако...

Футболът ни вече умря в Бургас. Черноморец ще изпадне от „Б” група. Нефтохимик е при аматьорите.

В морската столица Спартак (Варна) вече не е професионален клуб. Русенският Дунав е също е надолу. Някогашните страшилища Етър и Спартак (Плевен) сега опитват да проходят във втория ешалон.

Общинтският Монтана влезе в „А” група, но и там проблемите с лицензирането са големи. В тази криза отбор не се гони и със сигурност четата на Ферарио Спасов ще циркулира из елитната група, дори да не е изрядна.

Също като Хасково и Марек преди година. Тогава някои от членовете на изпълкома като че ли се уплашиха, че могат да са сред потъващите и предпочетоха да потъпкат принципите и законите, но да има две сигурин жертвени агнета, за които никой няма да плаче...

Към Монтана трябва да се присъедин един измежду Локомотив (Горна Оряховица) и Пирин. Два отбора със славно минало. Два отбора минали през големи катарзиси. Който и да влезе в елита, едва ли ще е страшилище. А пак задаваме въпроса – изпълняват ли изискванията за лиценз на клуба и базата? Едва ли...

Да влезем за малко в кабинета на Боби Михайлов и да повикаме учителя по математика.

Колко отбора ще има в следващия сезон в „А” група, ако всички наредби се спазват?

Лудогорец? Да, категорично. Кирил Домусчиев е изряден, макар че отборът му вече не е страшилище. Вероятно ще е шампион и догодина при липсата на конкуренция.

Литекс? И Гриша Ганчев не допуска проблеми. След последната декларация даже може да очакваме затягане на редиците из Балкана и атака срещу Делиормана.

Берое? Нещата тук са стабилни. „Марица Изток” гарантира приличен бюджет и заплати, които се плащат навреме. Дори нищо чудно Берое от пето място да стане представител в Лига Европа.

Друг от първата шестица? Сигурен няма. ЦСКА, Локо (Сф) и Ботев ще треперят за лицензи и бъдеще.

Да слезем във втората. За Левски вече казахме. Черно море е гарантиран участник. Клубът си има представител в изпълкома, има си и финансов гръб.

Да не обръщаме много внимание на базата, там не се пипа. Всички го знаят. А! Тук е и добрата стара Славия. Чичо Венци ще ни забавлява и следващия сезон с крилатите си фрази, докато отборът му е ту изпадащ, ту близо до изпадащите.

Уж голяма стабилност на „Овча Купел”, а резултатите все ги няма. Само чичо Венци е вечен. Е-хеее, колко време мина от шампионската 1996 година. Следващия май чичо Венци ще празнув 20 години златен дубъл. А знаете ли колко пъти през тях Славия се класира за Европа? Въпросът не е за много пари, а отговорът е нула.

За Локомотив (Пд) от втората шестица също вече говорихме. Марек и Хасково ги няма, очакваме следващите обречени.

И така – решението на задачата на Боби. От следващия сезон неговата „А” група може да е съставена от пет отбора!

По дяволите, трябва да пусне поне още един по милост, за да станат четен брой. А колкото по-малко мачове и клубове, толкова по-малко проблеми. Особено ако ги няма ЦСКА, Левски, Ботев и Локо (Пд). Публиката на всички останали взети заедно не може и националния стадион да напълни.

Всичко това е на шега. Лошото е, че футболът ни се превърна в една шега, а бъдеще просто няма.

Боби Михайлов не е единственият виновник. На първо място държавата трябва да припознае проблемът като свой. Но проводникът е президентът на БФС. Той обаче се стяга за Берлин и финала в Шампионската лига. Той ме у по-важен от малките неприятни подробности в задния двор.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията