Мъри детронира Надал в Мадрид

Шотландецът размаза шампиона с 6:3, 6:2

Sportinglife
Sportinglife 06:55 ч., 11 Май 2015
0
594
Getty Images

„Бракът работи!”, гласеше шампионският автограф на Анди Мъри върху една от тв камерите, след като шотландецът отпразнува първа победа над Рафаел Надал на клей с 6:3 ,6:2 на Мастърса в Мадрид.

Анди нямаше титла на червено за 10 години в професионалния тур, а сега само в рамките на 6 дни вдигна два трофея и е непобеден от началото на сезона на земна настилка.

Още един Топ 4 за Мъри

Освен в Топ 4 на световната ранглиста, Анди Мъри вече се присъедини и към още една елитна четворка – на тенисистите, които са побеждавали Рафаел Надал на клей. Там са още Новак Джокович (4 успеха), Роджър Федерер (2 успеха) и Орасио Себайос (1 успех).

Анди Мъри започна Мастърса с кошмарна статистика от 1 победа и 13 поражения на червени кортове срещу тенисисти от Топ 10. В Мадрид обаче, шотландецът се справи последователно с Милош Раонич (№6), Кей Нишикори (№5) и Рафаел Надал (№4) без да загуби сет.

И всичко това, след като се венча за дългогодишната си приятелка Ким Сиърс на 11 април.

Световният №3 първо пречупи Филип Колшрайбер в двудневен финал в Мюнхен, който беше прекъснат заради пороен дъжд, а в испанската столица просто разпиля Краля на клея и шампион от последните две издания.

„Преди няколко седмици не очаквах да ми се случат всички тези прекрасни мигове, но така победите са дори по-сладки - призна с усмивка Анди. – Не се поставях под голямо напрежение с много очаквания и това ми помогна. Да спечеля за първи път Мастърс турнир на клей е нещо голямо за мен, но да го направя срещу Рафа в Испания е огромно постижение и съм много горд.”

Мъри откри мача в неудържимо темпо с три гейма, в които отпусна само две точки на съперника си. Всъщност, след първите пет, съотношението на точките беше 12-4 в полза на шотландеца.

Рафа видя искрица надежда единствено при 2:4, когато се добра до 15-40. Тогава Матадора дръпна спусъка с марков форхенд по правата и вече се беше запътил към стола за почивка, когато чу закъсняло съдийско отсъждане за аут, а Анди му показа отпечатъка от топката на сантиметри зад основната линия.

Шотландецът варираше изключително умело със сервиса си и така отрази втория брейкпойнт, след което уверено затвори първия сет с 6:3.

Световният №3 се възползва по перфектен начин от 11-те непредизвикани грешки на Рафа, а статистиката показваше още, че е спечелил почти двойно повече от разиграванията над 9 удара. Вторият сет не се отклони от този сценарий и Мъри наложи тотална доминация за аванс от 4:0 гейма.

Победен, но щастлив

„Имах нужда от подобна силна седмица, в която направих няколко наистина добри мача – призна Рафаел Надал. – Просто трябва да изтрия спомена от начина, по който играх днес, но мога да кажа, че си тръгвам щастлив и доволен от Мадрид.”

Надал пробва да накъса ритъма на шотландеца, но таймингът и усещането му за топката тотално се бяха изпарили в този мач.

Шампионът успя единствено да се добере до по-почетен резултат във втория сет и отстъпи трона си на брилятно представилия се Анди след 3:6, 2:6 за 87 минути.  

Загубата означава, че за първи път от десетилетие насам Надал ще е извън Топ 5 на света и ще се срине до №7.

Мястото му в Топ 4 ще заеме Томаш Бердих, като за чеха това е рекордно класиране в кариерата му.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията