Нико Розберг доминира в Испания

Двойната победа на Mercedes в Барселона демонстрира, че развитието на W06 набира по-бързо скорост от еволюцията на SF-15T на Ферари

Sportinglife
Sportinglife 19:00 ч., 10 Май 2015
0
287
Getty images

Нико Розберг демонстрира, че отписването му от битката за титлата във Формула 1 още след първите четири старта за годината е твърде преждевременно.

Германецът спечели квалификацията, а днес беше начело на колоната от старта до финала и не остави шанс на съперниците си да го догонят.

С тази победа германецът намали аванса на световния шампион Люис Хамилтън от 27 на 20 точки, а двойната победа на Mercedes в Барселона демонстрира, че развитието на W06 набира по-бързо скорост от еволюцията на SF-15T на Себастиан Фетел и Кими Райконен.

Класиране в Гран при на Испания

1. Нико Розберг, Mercedes    1:41.12,55 ч., 66 об.
2. Люис Хамилтън, Mercedes    +17,511 сек
3. Себастиан Фетел, Ferrari    +45,342 сек
4. Валтери Ботас, Williams    +59,217 сек
5. Кими Райконен, Ferrari    +1.002 мин.
6. Фелипе Маса, Williams    +1.21,314 мин
7. Дениъл Рикардо, Red Bull    на 1 об.
8. Ромен Грожан, Lotus    на 1 об.
9. Карлос Сайнц, Toro Rosso    на 1 об.
10. Даниил Квят, Red Bull на 1 об и др.

Хамилтън победи в пряк двубой Фетел за второто място, след като се забави на старта и германецът изскочи втори.

Стратегическият тим на Mercedes реагира много бързо, след като Хамилтън обясни по радиото, че не може да атакува Фетел в първите обиколки и поиска друго решение за битката срещу Себ. Така той беше повикан в 14-ата обиколка за първото от общо три спирания за гуми – промяната в стратегията в движение се оказа правилното решени и след последния бокс Хамилтън се върна на пистата пред Себ и не му позволи да го догони до края.

„Имах шанс за второто място, но не се получи – призна след финала Себастиан. – В решителните моменти загубих време и заради трафика, в който се озовах, но това не е оправдание.”

Розберг определи победата си като „завършек на един идеален уикенд”, а Хамилтън допълни, че е „доволен от второто място с оглед на трудностите през уикенда”, както и че се е борил с Фетел след забавянето си на старта, където допусна гумите му да превъртят твърде много.

Ferrari обърна стратегията на Кими Райконен и във финалните обиколки финландецът, който стартира седми се озова много близо до четвъртия – Валтери Ботас с Williams, догони го на половин секунда, но не успя да го изпревари и остана пети.

Всъщност, в Топ 5 Райконен е единственият пилот, който успя да спечели позиции в хода на състезанието, а още в първите завои след старта финландецът успя да се справи с двамата пилоти на Toro Rosso.

Гран при на Испания се превърна в тежък удар за McLaren – Фернандо Алонсо отпадна от 14-ото място заради повреда в спирачките, а Дженсън Бътън стигна до финала едва 16-и като заяви, че първите 30 обиколки са били „най-страшните” в живота му заради проблемите с поведението на новия МР4-30 на тима.

След първите пет старта за годината Хамилтън остава начело с 111 точки, следван от Розберг с 91, а Фетел е трети с 80.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията