Държавата ще помага за ремонта на стадионите

„Очаквайте още изненади в реновирането на базите”, заяви Красен Кралев

Sportinglife
Sportinglife 10:25 ч., 07 Май 2015
0
526
Lap.bg

Министерството на младежта и спорта ще подаде ръка и на футбола – това обеща в Стара Загора при откриването на Евро 2015 за юноши до 17 години спортният министър Красен Кралев.

Той гарантира, че държавата в лицето на министерството ще инвестира средства за реновиране на футболни бази, като обеща изненади в тази посока още до края на годината.

„Вече имаме едно спортно съоръжение, което е изградено изцяло в нашия мандат и за което ние инвестирахме пари – тренировъчния терен на стадион „Трейс Арена” в Стара Загора. Не случайно става дума за футболно игрище.

Подготвяме още изненади за тази година, още инвестиции ще бъдат направени по футболните стадиони у нас, за да може терените да отговарят на необходимите стандарти.

Министерството на младежта и спорта ще бъде партньор на Българския футболен съюз – такъв, какъвто за съжаление до сега те са нямали в наше лице. Ще продължим да работим заедно, съвсем скоро ще видите резултатите от това сътрудничество”, гарантира Красен Кралев.

До този момент футболният съюз е единствената федерация, която не разчита на държавно финансиране. Още преди седмици Кралев обеща това да се промени, най-напред в насока спортна инфраструктура.

Първата инвестиция в това отношение е в размер на 350 000 лева и бе дадена за изграждането на изкуствен тренировъчен терен на стадиона на втородивизионния футболен клуб „Верея” в Стара Загора.

Първоначално съоръжението ще бъде използвано за подготовка на тимовете, участващи на Европейското първенство за юноши до 17 г., на което страната ни е домакин. Впоследствие теренът ще бъде на разположение на детско-юношеската школа на клуба.

„Не мога да коментирам каква ще бъде конкретната сума, която ще инвестираме в спортни обекти, защото като цяло това правителство пое държавата в едно изключително тежко състояние. Сега обаче премиерът и финансовият министър обявиха, че има 1 милиард преизпълнение на приходите за първото тримесечие.

В средата на годината когато успеем да се справим с бюджетния дефицит натрупан от предното правителство ще видим какви средства ще бъдат заделени за спортна инфраструктура, но гарантирам, че ще има изненади по футболните стадиони и по други важни спортни обекти”, заяви още Красен Кралев.

„Много средства отделихме за Двореца на културата и спорта във Варна и за залата в Пловдив. Сега в Двореца на културата и спорта тече световната купа по гимнастика и акробатика. Ремонтът не е завършил, но пък залата е в състояние да посрещне това домакинство. След него работата ще продължи, така че да бъдем готови за мачовете на националния отбор по волейбол от Световната лига. Това ще бъдат първите завършени обекти, но ще има и още”, обеща спортният министър.

Той допълни, че повече пари ще има и за клубове, и федерации, които развиват масов и детско-юношески спорт.

„Ще стимулираме клубовете, които развиват масов спорт. В програмата вече е залегнало, че тези, които имат повече масови прояви, ще получават повече пари. Това ще бъде критерий за финансиране.

Професионалният спорт се оценява по постигнатите резултати. Но това не е най-важното. Аз многократно вече казах, че най-важното е здравето на нацията. Федерациите и клубовете би трябвало да отделят повече внимание на детско-юношеския спорт, за да могат повече деца да бъдат приобщени към различните видове спортове, така че да продължат да ги практикуват.

Повече деца да бъдат запалени по спорта – това е целта на хората от Министерството и затова ще стимулираме в тази посока федерации и клубове. Професионалният спорт, разбира се, има какво да наваксва, отстъпихме пред последните години. Надявам се, че с реформите, които правим в рамките на 6 до 10 години ще се върнем там където ни е мястото”, обясни Красен Кралев.

Спортният министър потвърди и намерението на страната ни да се кандидатира за домакинство и на по-престижни форуми от Евро 2015 за юноши до 17 г.

„От информацията, която имам до момента отборите участници в Европейското първенство са доволни от условията и в Стара Загора, и в Бургас, до момента БФС се справя перфектно с организацията, дано всичко остане така до край. Защото амбициите ни са да кандидатстваме през следващата година и за домакинство на по-голям форум. Но затова трябва да оправим спортната инфраструктура, да има още стадиони, приличащи на тези в Стара Загора и Бургас”, анализира Кралев.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията