Пет неща, които научихме от волейболното първенство

Суперлига или не съвсем?

Анна Николова
Анна Николова 11:00 ч., 28 Апр 2015
0
60
Lap.bg

Школата на Марек все още е сред най-добрите

Именно благодарение на нея Марек спечели четвъртата си поредна титла, след като в началото на сезона бе решено клубът да играе само с млади волейболисти.

През редовния сезон дупничани имаха колебания и така и не успяха да излязат на първо място в класирането. Отборът на Найден Найденов обаче се събра точно когато това бе най-необходимо – в последните минути на последния мач.

Спонсори плюс община е най-добрата формула за съществуване

Възходящото развитие на Добруджа в последните два сезона е доказателство именно за това. Тимът от Добрич получава 100 000 лева от местната община, останалите средства идват от спонсори.

Те обаче са достатъчни, за да може отбора да е баланс между опитни и млади играчи от собствената школа. Резултатът е видим не само в спечелената Купа на България, но и в пълната зала в Добрич и десетките деца увлечени по играта.

Първенството е равностойно, но слабо

В началото на април селекционерът на националния отбор Пламен Константинов обяви разширен състав за предстоящите мачове от Световната лига. От 25 имена само седем са от родното първенство – факт, който е достатъчно показателен за нивото му.

Същото, макар и с половин уста, признаха и легионерите, получили право да играят в родни отбори в турнира за Купата.

„Младите момчета обаче имат нужда от подобни оспорвани срещи”, обобщи настроението Теодор Салпаров. Заключението на либеро №1 в Шампионската лига е абсолютно вярно – първенството, поне когато стане дума за първите четири-пет състава, бе оспорвано. Но само толкова. Качеството бе далеч от европейското и това си пролича в представянето на Марек в Шампионската лига.

София продължава да губи позиции

Проблемите с финансирането на ЦСКА продължават вече години. От този сезон обаче към „червените” се присъедини и Левски. След като от името на клуба отпадна „Сиконко” и строителната фирма спря финансирането ситуацията там става все по-трудна.

През този шампионат изпълнителният директор Владимир Николов така и не успя да осигури добро финансиране и клубът игра с юноши. Старши треньорът Петър Шопов трудно събираше състава си за тренировки, мачовете почти винаги завършваха по един и същи начин – с поражение.

„Сините” се вдигнаха единствено за Купата, но силите им стигнаха само за полуфинал.

Съдиите често са център на внимание

Дали някой си направи труд да преброи колко пъти и колко отбори имаха претенции към съдийството? Стигна се дори до там от Съдийската комисия да разпространяват специално писмо, с което да обясняват действията си.

Въпреки това проблемите не спряха и бяха на път да развалят атмосферата дори на полуфиналите. Като че ли единствените двубои без претенции между водещи отбори бяха тези от финалния плейоф между Марек и Добруджа.

Няма как обаче да пропуснем един друг факт – въпреки претенциите в родното първенство към нашите рефери, те продължават да получават наряди за най-престижните европейски и световни състезания като Шампионска лига и Световна лига.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията