Ще изрита ли ВВС голямата уста Джеръми Кларксън?

„В момента пия студена бира и чакам цялата тази работа да отшуми”, така коментира Кларксън скандала

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 12 Март 2015
2
4615
Getty Images

ВВС отстрани от ефир една от звездите на популярното тв предаване Top Gear Джеръми Кларксън заради това, че 54-годишният водещ е ударил помощник-продуцента заради липсата на кетъринг на снимачната площадка на шоуто в Нюкасъл. Бъдещето на Кларксън в предаването е под въпрос, а новият епизод на TG, който трябваше да бъде излъчен в неделя, е отложен.

От ВВС потвърдиха за скандала и допълниха, че в момента тече вътрешно разследване на действията на Кларксън, който натрупа милиони от славата си, придобита с Top Gear.

Кларксън

В момента пия студена бира и чакам цялата тази работа да отшуми.

Освен неделния епизод до края на настоящия сезон на предаването остават още две предавания, които също може да не бъдат излъчени заради разследването срещу Кларксън.

„В момента пия студена бира и чакам цялата тази работа да отшуми”, коментира вчера Кларксън, който беше засечен в заведение в Западен Лондон, недалеч от дома му.

Реакцията на ВВС спрямо една от най-проблематичните звезди на корпорацията веднага породи слухове, че Кларксън може да премине в големия съперник – ITV, дори се появи информация, че частната компания готви оферта на стойност 10 милиона лири.

В същото време се предполага, че ако ВВС уволни Кларксън, който има поредица скандали зад гърба си, фаворит за мястото му в Top Gear е Крис Евънс.

Минути, след като вчера стана ясно, че Кларксън е временно отстранен, в интернет стартира подписка за връщането му в шоуто, която бързо беше подписана от над 230 000 негови фенове. В същото време хиляди почитатели на автомобилите изразиха радостта си от поредната издънка на Кларксън и от възможността той да падне от екран.

В прав текст

Предполага се, че Кларксън е ударил 36-годишния Ойсин Тайъмън, който е част от екипа на предаването от 10 години насам и е участвал в продуцирането на над 75 епизода на Top Gear.

Предполага се, че Кларксън е ударил 36-годишния Ойсин Тайъмън, който е част от екипа на предаването от 10 години насам и е участвал в продуцирането на над 75 епизода на Top Gear.

Дъщерята на Кларксън също реагира бързо на поредния скандал с участието на баща й: „О, Господи, ВВС, моля ви, вземете си го обратно... Той започна да готви”, написа вчера Емили в Twitter.

Шефовете на ВВС са наказали Клърксън едва вчера, въпреки че инцидентът е станал миналата седмица, тъй като тогава са научили за скандала.

„Цялата работа беше свързана с яденето – съобщи източник от ВВС. – В края на дългия и тежък снимачен ден Джеръми откри, че няма кетъринг и направо се вбеси. Той обвини помощник продуцента, че не е организирал храна и го удари.”

Кларксън е уцелил Тайъмън в лицето, а всички негови колеги са останали „шокирани” от инцидента.

От ВВС също потвърдиха, че Кларксън е трябвало да дава обяснения на шефовете си вчера, след което генералният директор на ВВС Тони Хол е решил да го отстрани докато тече разследването. На същото мнение е бил и шефът на телевизионното поделение на ВВС Дани Коен.

Снощи се появи информация, че инцидентът може да бъде предаден на полицията, тъй като е възможно някой от колегите на Кларксън да е заснел скандала и това да бъде използвано като доказателство срещу водещия.

Договорът на Кларксън с ВВС е на стойност 1 милион лири, а един от шефовете на телевизията заяви, че „не вижда начин как водещият ще се върне на екран след този скандал”.

Скандалите на Кларксън

2003: Водещият се блъска умишлено в дърво в парк в Самърсет, за да покаже здравината на пикапа Toyota, който кара. ВВС се извинява на местния съвет.

2008: В едно предаванията Кларксън пуска шега, че шофьорите на камиони обичат да убиват проститутки. Това води до над 1000 оплаквания до ВВС.

2010: Кларксън обяснява в предаване, че мексиканците са „мързеливи, некдърни и пърдящи”. ВВС се извинява на мексиканския посланик.

2011: Кларксън представя в предаване автомобил с тоалетна на борда и обяснява, че тази кола е „идеална за Индия, тъй като всеки, който отиде там го хваща разстройство”.

2012: Кларксън нарушава правилата на ВВС като сравнява японски автомобил с физиономията на човек, който има тумор на лицето.

2014: Последно предупреждение за Кларксън заради расистки коментар.

2014: Кларксън нарича човек от азиатски произход „жълтур” – обида, използвана по времето на войната във Виетнам.

2014: Екипът на Top Gear е изгонен от Аржентина, като местните замерят Кларксън и колегите му с камъни, след като водещият кара старо Porsche на чийто номер присъстват цифрите 982 – напомняне за войната между Великобритания и Аржентина за Фолклендските острови през 1982.

В същото време мнозина анализатори обясниха, че Кларксън е поставил ВВС в крайно неизгодна позиция – корпорацията не може да си позволи да се лиши от Top Gear, тъй като предаването има висок рейтинг и носи огромни приходи, но в същото време водещият е крайно компрометиран.

Кларксън и колегите му от шоуто на няколко пъти намекваха, че отношенията им с Дани Коен са „трудни и обтегнати”, а приятели на водещия заявиха вчера, че той им е казал, че „ВВС ги е хвърлила на вълците”.

През февруари Кларксън написа в Twitter, че ВВС му търси заместник, тъй като той има проблеми с това да идва навреме на работа и трудно спазва работните графици на предаването.

Отстраняването на Джеръми идва по-малко от година, след като той получи последно предупреждение за расистка обида, казана от него по време на снимките на поредния епизод на Top Gear.

Кларксън потвърди за предупреждението и допълни, че шефовете му в ВВС са му казали, че ако чуят от него „още една обидна забележка, където и да е, по което и да е време, той ще бъде уволнен”.

„Няма предаване или личност, които да са по-важни от ВВС”, коментира преди година Дани Коен.

Top Gear е едно от най-популярните предавания на ВВС, излъчва се в 214 държави и носи на корпорацията милиони – всъщност, това е най-печелившото шоу на компанията.

Печалбите на Кларксън от Top Gear се изчисляват на 14 милиона лири, тъй като ВВС успя да откупи пълните права върху предаването едва през 2012, когато плати 8,4 милиона паунда за 30-процентовият дял на Кларксън в общата им компания, държаща правата върху TG.

А от продажбата на другите продукти с тази марка, също на ВВС, Кларксън е спечелил общо 13 милиона лири през 2012.

2 коментара

1 Simeon Draganov 12.03.2015 21:03:28
3 0

Голям фен съм му ,но той се самозабравя понякога за съжаление , напълно оправдано е изгонването !!!

2 Г-н Апи 11.03.2015 20:02:43
7 4

Тоя па да се ядоса за ядене егати нервака.Като е гладен да ходи на ресторант или, където иска.Явно това далеч не е била и първата му издънка, както показва и хронологията от 2003-та насам.Сигурно покрай милионите, които е изработил заедно с банковата му сметка е пораснало доста и егото и се е самозабравил.

Твоят коментар:

Close Обратно към статията