Ще гледаме ли футбол през уикенда?

Назрява скандал, операторите не предлагат пакета на Нова

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:50 ч., 18 Фер 2015
0
10869
Getty Images

Нова тв е на път да узакони едно от най-лошите маркетингови решения в българската телевизионна история с пускането на платен канал за мачове от родното и английското първенство без никой да е готов за това.

Медията толкова бързаше да гръмне невероятната си разработка Диема спорт още този уикенд, че изглежда ще остави „на тъмно” зрителите за най-големите дербита от Висшата лига и българското първенство.

Проверка показа, че няма конкретна договорка още с нито един от големите доставчици като Булсатком, Виваком, Мтел или Blizoo за предлагане на пакета за клиенти.

Неговата цена е ясна – 3,96 лв. на месец, но и да имаш желание да я платиш, няма на кого.

Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп

Много съм щастлив, че започваме 2015 г. с толкова силно предложение за феновете на спорта в България - два нови спортни канала в HD качество, които нямат аналог на българския телевизионен пазар - Diema Sport и Trace Sport Stars.

Тази стъпка е част от дългосрочната ни стратегия за развитие на бизнеса и предлагането на все по-разнообразно и висококачествено съдържание на нашите зрители. Тя е и резултат от значителното увеличаване на спортното съдържание, чиито права придобихме през последните няколко години.

Diema Sport ще бъде единственият спортен платен канал в българския ефир, който ще предава в HD качество най-доброто от „А” група на родното първенство, най-оспорваните дербита от Висшата лига и футбола на Острова, както и още много футбол и разнообразие от други спортове.

Най-горещите и интересни лайфстайл новини за световноизвестни спортисти ще бъдат запазена марка в ефира на спортно-развлекателния Trace Sport Stars. Той ще бъде първият по рода си канал в България, посветен на живота на спортните знаменитости – начин на живот, любопитни новини, класации, любовни афери, бракове, разводи, хобита и всичко друго, което вълнува феновете. 

Официалният старт на Diema Sport и Trace Sport Stars ще бъде на 21 февруари.

Зрителите ще могат да ги прибавят индивидуално към абонаментните си пакети при обслужващите ги кабелни и сателитни оператори, които имат техническото решение да гарантират качеството и сигурността на съдържанието. Diema Sport и Trace Sport Stars ще се предлагат в пакет Diema Extra срещу месечна такса от 3,96 лв.

„Преговорите вървят в момента”, уточниха от Нова, но... не е сериозно да пуснеш канали без почти никаква реклама и без никакво време за хората да разберат какво точно им се предлага, и да им поискаш пари за него.

Такъв продукт е обречен, особено в България където настроенията към всичко ново са мнителни и единственото по-трудно за прокарване е нещо ново, което струва пари.

Така че не се изненадвайте, ако в събота и неделя не гледате в ефира мачовете от Висшата лига и българските дуели за Купата на България.

Няма проблем и ако това ви ядоса.

Хората от Нова така си правят сметката, че ... са убедени, че ще ви мине.

В крайна сметка да предложиш продукт, който не рекламираш и пускаш ей така, за една седмица, принуждавайки буквално потребителите да реагират веднага, означава че си сигурен в интереса към него.

С други думи – ще си платите, за да гледате. Но дали ще стане така?

Горчивият опит отпреди години с Диема Екстра доказа, че нещата далеч не са толкова прости. При наличието на стотици варианти да гледаме футбол през стриймове в интернет, а и немалко заведения в София предлагащи сателитен сигнал, специално английските мачове изобщо не са проблем. Българските? Зависи дали имаме голямо желание да плащаме за тях.

При всички положения революционната ситуция с платения канал, който основно би трябвало да върне голямата инвестиция на Нова в тв правата на първенството, е буре с барут. А начинът, по който бе сервирана без никакъв буферен период хората да видят какво им се предлага, е направо извиване на ръце.

И няма да е изненада, ако тези ръце останат пасивни за плащане на иначе неособено сериозната сума от 4 лева без 4 стотинки на месец.

За какво не сме ги дали, та да не ги дадем за футбол!? Но не и, ако ни карат да го направим едва ли не насила, сега, днес и веднага. И още повече – ако дори не можем и това да направим при добро желание, защото „още имало преговори”.

Господа преговарящи. Мачовете почнаха. Ако искаме да ги гледаме, като нищо просто ще си пуснем някой стрийм.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията