Гигантите на Гуардиола станаха лилипути

Волфсбург показа на Бундеслигата, че Байерн не е непобедим

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 31 Яну 2015
0
156
Getty Images

Мачът на сълзите се превърна в мача на радостта. Не само за един отбор, а за цяла държава.

Германия онемя пред чудо невиждано.

Могъщият, великият, пресилният Байерн беше смазан от Волфсбург с 4:1.

Не, не е шега. Гигантите на Пеп Гуардиола приличаха на лилипути в страната на „Фолксваген”, който пък ликува в автомобилния дуел срещу „Ауди”, дългогодишния спонсор на шампиона.

Като че ли сила свише помогна на Волфсбург. Играчите плачеха, докато аплодираха една минута своя загинал приятел Жуниор Маланда.

После неговият белгийски сънародник Кевин де Бруин праваше луда защитата на Байерн и при двата си гола сочеше към небето. Към своя приятел.

Волфсбург изнесе истинска лекция на Гуардиола за оръжието „контраатака”.

Вярно е, че Байерн контролираше топката в по-голямата част. Факт е, че по същия начин преди почти година отнесе последната четворта – 0:4.

Но какво да кажем за арогантността?

Въпросът е директно към един от най-слабите тази вечер баварци Томас Мюлер. В интервю през януари германският национал каза, че тренировките на Гуардиола често са по-тежки от мачовете в Бундеслигата.

Халфовете на Байерн Бастиян Швайнщайгер и Шаби Алонсо – двама световни шампиони, правеха брутални фаулове от немощ. А особено тежка вечер имаше централният защитник Данте. Изглеждаше също толкона безпомощно, както при загубата на Бразилия от Германия с 1:7 в полуфинала на световното първенство в Бело Оризонте.

Сигналната лампа в Мюнхен светна.

За щастие на Байерн нищо страшно не се е случило. Отборът не води вече с 11 точки пред Волфсбург, не ги направи и 14. „Вълците” показаха на Бундеслигата, че Байерн не е чак толкова страшен.

За един мач Мануел Нойер получи точно толкова голове, колкото за цял полусезон – 4.

Третият в класирането за „Златната топка” още има шанс за рекорд. Най-малкото допуснати гола в историята са 18.

„Играхме прекалено лошо, спечелихме малко единоборства – каза националът Жером Боатенг. – Може би е добре, че се случи на старта. Втори подобен мач няма право да се случва.”

„Волфсбург ни побърка с контраатаките – призна Швайнщайгер. – Всички трябва да изгледаме още веднъж този мач, за да не го повтаряме.”

На трибуните бе и националният селекционер Йоаким Льов: „Странно защо Байерн оставя толкова много празни пространства на Волфсбург. Отборът не намира ритъма си и бърка.”

Волфсбург доказа, че може да заеме мястото на Борусия (Дортмунд) като втора сила в немския футбол.

Още преди мача клубът направи трансферен удар за 30 милиона евро с привличанвето на Андре Шюрле от Челси. И така върна още един германски национал в Бундеслигата.

„Най-големите отбори в света са Байерн и Реал, с тях искаме да се мерим”, каза треньорът Дитер Хекинг. През миналата година Волфсбург даде 50 милиона евро за трансфери. Байерн инвестира само два повече, но естествено в Мюнхен вече бяха събрани достатъчно звезди.

Германия с право се радва на двата си лидера, които почти сигурно ще завършат в този ред и в крайното класиране.

Но могат да са повод и за международна гордост. Байерн е един от фаворитите в Шампионската лига, а едва ли има тим в Лига Европа, който да каже, че с лека ръка ще отстрани Волфсбург.

За последно Бундеслигата спечели двата трофея през 1997 година – Борусия (Дортмунд) стана европейски шампион, а Шалке взе Купата на УЕФА.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията