Китаецът-комунист, който купи 20% от Атлетико

Списание Forbes оценява богатството на Джианлин на 19 милиарда долара

Sportinglife
Sportinglife 17:15 ч., 27 Яну 2015
0
177
Getty Images

Китайският милиардер Ванг Джианлин плати в началото на годината 45 милиона евро за 20% от акциите на Атлетико (Мадрид), а феновете на тима установиха, че знаят твърде малко за новия голям инвеститор в любимия им клуб.

Списание Forbes оценява богатството на Джианлин на 19 милиарда долара, като огромната част от тези пари идват от строителство и търговия с недвижими имоти. Джианлин е основен акционер в компанията Wanda Commercial Properties, а делът му се оценява на 15 милиарда долара. Ванг е №2 по богатство в Китай, което само по себе си е невероятно постижение.

Информацията за него в китайските медии не е особено обилна. Но някои факти са типични за новите капиталисти в социалистически Китай – Джианлин е роден в бедно семейство, израснал е в провинция Съчуан, служил е 16 години в армията, като няма точни данни до какъв чин е стигнал, а след това започва работа в общинската администрация в крайбрежния град Далиан.

И оттук стартира резкия му възход. Джианлин успява да промени напълно общинското управление на имоти и търговията с тях – дейност, която до този момент носи сериозни загуби, а след намесата му става изключително печеливша.

Скоро тази дейност се отделя в самостоятелна компания, носеща името Dalian Wanda, и която е под прекия контрол на Ванг. Всичко това, естествено, се случва с одобрението на партийната и държавна власт в Китай, които в началото на 90-те активно насърчават частната инициатива.

Джилиан е член на Китайската комунистическа партия от 1976 година, а освен това е и депутат в Националния народен конгрес на Китай. Един от 2987 депутати, избрани на последните избори през 2013 година, които сформират най-големия парламент в света.

Днес корпорацията Wanda Group има имоти в цял свят, както и участие в най-различни други компании. Wanda Group е основен акционер в AMC Entertainment, компания, която притежава 346 кина с 5000 зали. Освен това под контрола на Джианлин са и верига луксозни хотели в Китай, както и най-голямата китайска верига за караоке заведения Superstar.

За да сме по-точни: Wanda Group притежава 85 мола, 51 луксозни хотела, 86 кина (отделно от AMC), 75 универсални магазина, а споменатите караоке заведения са 45.

Китайската компания купи AMC Entertainment за 2,6 милиарда долара и стана най-големият собственик на кина в света през 2012 година, а Ванг се награди с покупката на британския производител на яхти Sunseeker като плати за него 1,6 милиарда долара.

Джианлин има сериозен интерес към инвестиции в Испания – освен дела в Атлетико, през 2014 той обяви финала на още една грандиозна сделка – купуването на престижната сграда Edificio Espana в Мадрид, която има бизнес и хотелска част и е един от символите на испанската столица.

Цената на сделката е впечатляваща – 256 милиона евро. Продавач беше банковият гигант Grupo Santander, а екипът на Джилиан договори 33-процентно намаление на цената.

60-годишният магнат е и почитател на изкуството – през 2013 в Ню Йорк той купи известната картина на Пабло Пикасо „Клод и Палома” за 28,2 милиона долара. Другата му страст е музиката – членовете на борда на директорите на Wanda Group често разказват, че той обича да пее пред тях популярни монголски песни.
И разбира се, Джианлин е запален футболен фен.

Преди известно време Джианлин обяви, че ще плати със свои пари наемането на бившия треньор на Испания Хосе Антонио Камачо за селекционер на националния отбор на Китай. Сега дойде ред на 20% от Атлетико (Мадрид) – за финализирането на сделката в Пекин бяха поканени над 400 журналисти от цяла Азия.

„За нас е огромно удоволствие, че имаме възможността да подпомогнем развитието на Атлетико, клуб със солидна фенска маса и марка, която става все по-добре разпознаваема в световен мащаб”, заяви след подписването на сделката Джианлин.

„Това е важна стъпка за клуба към това да изградим водеща марка в световен мащаб и ще ни осигури финансови ресурси, за да се борим с най-силните клубове в Европа”, допълни главният изпълнителен директор на Атлетико Мигел Анхел Марин.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията