Toyota се завръща в световния рали шампионат

Новината беше съобщена от президента на компанията Акио Тойода

Sportinglife
Sportinglife 15:15 ч., 30 Яну 2015
0
706
Toyota

Японският автомобилен гигант Toyota сложи край на месеците спекулации за рали програмата си и потвърди, че ще се завърне в световния рали шампионат през 2017 година.

Новината беше съобщена от президента на компанията Акио Тойода, а на специална пресконференция в Токио днес беше представен и първият прототип на Yaris WRC.

Програмата ще се изпълнява от Toyota Motorsport (TMG) в Кьолн, като там вече са проведени първите тестове на Yaris WRC на асфалт и макадам.

Компанията обяви и първия си пилот в програмата за развитие на млади таланти – това е французинът Ерик Камий, който на рали „Монте Карло” участва с Ford Fiesta R5.

По развитието на Yaris WRC ще работят трима пилоти: Камий, пилотът на Toyota в световния шампионат за издръжливост (WEC) Стефан Саразен, който има богат опит на рали пилот и 8-кратния шампион на Финландия Себастиан Линдхолм.

„Много рали фенове са ме питали кога Toyota ще се завърне в световния рали шампионат – обясни Тойода. – Хора още говорят за историята на Toyota във WRC и съм изненадан, че тези неща все още не помнят.

„За последно Toyota участва в световния рали шампионат през 1999 година. Това, според мен, не е завръщане, а по-скоро нов старт. Започваме от нулата и трябва внимателно да подготвим автомобилите и хората.”

Вече конструираният Yaris WRC отговаря на действащите технически правила в световния рали шампионат, но се очакват нови правила за сезон 2017, когато ще се включат японците. Дотогава ще правят тестове за развитието на колата, която е оборудвана с 1,6-литров турбо мотор и е със задвижване 4х4.

През 90-те години, когато във WRC участваха автомобили от класическата група А Toyota спечели четири световни титли при пилотите и четири при конструкторите, а за тима караха легендарни пилоти като Юха Канкунен и Карлос Сайнц.

Обявяването на рали програмата на Toyota стана дни след потвърждението, че TMG вече предлага на частните тимове първия автомобил на марката за група R3 – Toyota GT86 CS-R3. Автомобилът ще получи хомологация на 1 юли и ако бъде поръчан преди април, цената му е 79 000 евро.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията