Безкрайната последна обиколка на Toyota

Porsche спечели драматична 18-а победа в „24 часа на Льо Ман”

Sportinglife
Sportinglife 04:30 ч., 20 Юни 2016
0
1147
GETTY IMAGES

3 минути преди края на „24 часа на Льо Ман” лидерът в състезанието – прототипът на Toyota с №5 спря заради повреда.

Това сложи край на усилията на японския тим, който преследва първата си победа в надпреварата и зачеркна пилотирането на Антъни Дейвидсън, Себастиен Буеми и Казуки Накаджима, които дори не бяха класирани на финала.

Предполага се, че повредата е била в турбото, а прототипът с №5 излезе от последния завой в края на предпоследната обиколка и спря – кадър, който нанесе тежък удар върху всички в Toyota и феновете на тима в цял свят.

После колата тръгна, но едва-едва и екипажът беше изваден от класирането.

Преди началото на състезанието японската преса обяви, че ако екипаж на Toyota спечели в Льо Ман, пилотите ще получат статут на „безсмъртни” – вечна признателност за големия успех.

Победата обаче отиде у прототипа на Porsche с №2, каран от Нийл Яни, Марк Лийб и Ромен Дюма, като това е втора поредна победа на германската марка и общо 18-а за компанията в историята на надпреварата.

„Последната обиколка се оказа безкрайна за нас, трудно ми е да ви опиша как се чувстваме всички в тима сега – заяви веднага след финала директорът на Toyota Motorsport Роб Люпен. – Малко преди края изведнъж получихме информация от Казуки, който беше зад волана, че е останал без мощност. Състезателният му инженер Жан-Филип Пелапрат и екипът реагираха много бързо, но телеметрията от колата не показваше нищо нередно.

„Вероятно повредата е в турбото, но още не мога да ви кажа конкретно. И ние така и не успяхме да завършим последната обиколка достатъчно бързо, за да бъдем класирани.”

За Toyota е малка утеха, че другият прототип TS050 Hybrid с №6 на борда, каран от Майк Конуей, Стефан Сараден и Камуи Кобаяши завърши на второ място, въпреки че беше начело през по-голямата част от състезанието.

„В крайна сметка, доволен съм от темпото на новия ни прототип – допълни Люпен. – Но ми е трудно да приема резултата, до който стигнахме в Льо Ман.

Преди това състезание имахме някои технически проблеми, които се появиха в предишните два старта и тимът се справи блестящо с решаването им.

Духът ни през цялото време беше добър, не сме имали сериозни проблеми с колата. Надявахме се на силен финал, накрая обаче преживяхме истинска драма.

„Продължаваме атаката в следващия старт от световния шампионат за издръжливост, но сега ми е трудно да приема това, което ни се случи на финала в Льо Ман.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията