Защо американският спорт коленичи?

Скандалът става все по-мащабен, в него са президентът, играчите, феновете...

Sportinglife
Sportinglife 15:15 ч., 10 Окт 2017
0
1964

В началото бе Каперник. Не Коперник, който да обясни защо играта се върти около топката, тъй както планетите около Слънцето, а Колин Каперник - куотърбекът на Сан Франциско 49.

Той коленичи по време на химна на Щатите и всички онемяха.

Вече 15 месеца продължава скандал, който засегна всекиго в американския спорт. От треньорите и играчите в бейзбола, футбола, баскетбола, до собствениците, разделените по темата фенове и президента Донал Тръмп.

Всъщност, именно последният направи така, че това да е скандалът на XXI в. в спортния живот на САЩ.

Каперник коленичи по време на химна, с него застана на коляно и съотборникът му Ерик Рийд. Двамата го направиха, за да обърнат внимание към "неравностойното отношение към тъмнокожите и полицейската бруталност в Америка". Двамата се бяха посъветвали дори с бивши военни как да изразят протеста си, без да бъдат неуважителни към знамето и химна на страната. Не седнаха, а коленичиха.

Отзвукът бе огромен. Каперник последва жеста с действия - дари около милион долара на организации, подпомагащи най-бедни, бездомни, социално слаби. Същото направи и отборът му - Сан Франциско.

В първата седмица от сезон 2016 в НФЛ (септември), 11 играчи застанаха на коляно по примера на Каперник. До ноември го правеха повечето футболисти от повечето отбори. Държаха се за ръце, вдигаха юмрук, коленичиха на химна...

Подкрепата идваше от най-големите звезди в бейзбола и баскетбола, но в тези спортове не преди всеки мач се изпълнява "Земята на смелите". И ефектът не беше същият. А и още нещо - американският футбол е играта на хората зад Океана. Всеки го гледа. Всеки го обича. И влиянието на коленичилите бе голямо.

За щастие на новоизбрания президент Тръмп, сезонът свърши в края на януари. Новият обаче започна със скандал през септември.

В своя реч президентът атакува: "Всяко копеле, което коленичи по време на химна, обижда страната ни и армията ни, всички нас. Призовам ви да напускате стадиона в знак на протест, ако видите някой играч да го прави. Призовавам собствениците на отборите да уволняват тези кучи синове!".

"Ти си пълен задник, номер 45 (Тръмп е 45-ият президент)", написа в туитър Леброн Джеймс.

И колениченето стана масово. Вече не е заради неравностойното положение на тъмнокожите. Коленичат и белите играчи. Скандалът е огромен, а в неделя вицепрезидентът Майк Пенс отиде до Индианаполис да гледа мач от НФЛ, за да си тръгне веднага след химна, на който двата отбора масово застанаха на коляно.

Докъде ще стигне това? Кой знае. Войната между институциите и спорта е факт, а в неделя в Питсбърг местният клуб Стийлърс покани лейтенант от полицията да изпее химна. Публиката се раздели - освирквания и бурни аплодисменти.

В НХЛ тъмнокожият хокеист Джей Ти Браун от Тампа бей вдигна юмрук за протест преди химна, след което написа в туитър, че е получавал смъртни заплахи.

Спортът в Америка е солидарен... Или поне - така изглеждаше до неделя.

След случката с вицепрезидента, започнаха да стават странни неща. Собственикът на Далас Каубойс Джери Джоунс, мегабогат и влиятелен американец, а и шеф на отбора, наричан Тийм Америка (най-популярен), изведнъж обяви, че който играч коленичи, ще бъде наказван.

А само преди две седмици Джоунс коленичи сред играчите си на терена по време на химна и се хвана за ръце с тях.

Дали е имало разговор на "високо ниво" лично с "45"? Така се говори...

За хора извън Америка цялата история е вероятно далечна. Твърде трудно разбираема, корените и се губят някъде.

Но в Щатите темата е от първа страница и с едри заглавия.

И не се вижда скоро краят на войната.

Каперник, между другото, е без договор този сезон. Не бе подновен контрактът му в Сан Франциско, не го взе и друг отбор.

А само преди 5 години той води тима си на Супербоул и е смятан за един от добрите на своя пост - а той е най-важният в играта - в Лигата.

Още един повод да се замислим колко големи са размерите на скандала, тръгнал именно от 29-годишния куотърбек миналото лято.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията