Катар започна да купува фенове

Страната плаща път и престой на запалянковци да пълнят зали на мачове по хандбал

Sportinglife
Sportinglife 08:40 ч., 22 Яну 2015
0
1790
Getty Images

Когато нещо не става с пари, става с много пари. Старата максима е валидна с пълна сила за Катар.

Хандбалът е непознат спорт в малката азиатска страна, но с него започна дългата серия от световни първенства.

И в името на пълните зали Катар вече си купува фенове.

Пълни? В понеделник някакво настроение можеше да се долови в мача на домакина срещу четвъртия в света Словения.

В събиращата 15 300 зрители зала „Лусаил Мултипорпоус” изглеждаше, че половината места са заети. Най-вече най-евтините високо горе.

Там седяха тихо хора от народа с малки знаменца. Под тях място бяха заели студенти с типичните за арабския свят облекла. Също много мълчаливи.

„Вамос Катар!”

В един ъгъл няколко десетки истински запалянковци на Катар не спираха да пеят и да надуват тромпети. Веднъж дори успяха да накарат останалите да направят мексиканска вълна. Пееха „Вамос Катар!” Носеха червените национални фланелки.

В един ъгъл няколко десетки истински запалянковци на Катар не спираха да пеят и да надуват тромпети. Веднъж дори успяха да накарат останалите да направят мексиканска вълна.

Пееха „Вамос Катар!” Носеха червените национални фланелки.

Около 60-те фанатизирани запалянковци са от... Испания. Идват от Валенсия, Куенса, Аранда и Пуерто де Сагунто. Дошли са на... гурбет.

Вестник „Гълф Таймс” ги определи като „най-шумните фенове, които Катар е успял да наеме, за да подклаждат огъня”...

На всички тях организационният комитет е поел разноските по път и престой. След това са получили фенски атрибути, с които да опитат да създадат някакво настроение в залите.

„Докато Катар не отпадне, сме фенове на Катар”, казва Пабло, който дори е нарисувал на лицето си националния флаг на домакина.

Победата над Словния с 31:29 гарантира най-малко участие на осминафинал. Е, има една мъничка идея и национална гордост в гурбетчите – техният сънародник Валеро Ривера е селекционер на Катар.

Испанските фенове не са единствените, които са на разноски на домакините.

Има 18 мъже и жени от Германия, които били от кръга на любителите на бундестима. На тях Катар плаща всички разходи – път, хотел, виза, билети за мачове и вътрешен транспорт, докато Германия е на турнира.

„Обичаме нашия отбор и сме тук да го подкрепяме”, казват от 18-членния отряд.

През лятото Хасан Мустафа, президент на световната федерация по хандбал, обяви, че очаква 10 000 фенове от различни държави да посетят турнира. Журналистите също са поканени и отглеждани като шейхове.

„Световното първенство е отлична възможност на Катар да се представи добре”, каза Мустафа.

Държавата иска да тренира за Мондиал 2022 и за очакваната кандидатура за лятна олимпиада.

И най-вече да покаже на критиците си, че може да организира големи спортни събития – да прави модерни съоръжения, да създава атмосфера и да пълни местата.

В името на пълните зали най-евтините билети за световното по хандбал струват по 35 катарски реала или 5 евро. А за финала на 1 февруари най-хубавите места са по 100 евро, но още не са продадени.

И въпреки евтините билети, въпреки всички създадени условия на мачовете, в които домакинът не участва, има максимум по 600 души.

„Агитката и на двата отбора все е равна - чуди се Дагур Сигурдсон, треньорът на Германия. – За нас е по-хубаво залите да са пълни. Но да не сме толкова критични, и на други места е имало празни места.”

Празни места, но не празни зали.

Първият опит на Катар да организира голям турнир засега е провал от фенска гледна точка. До футболния мондиал през 2022 година има още световни първенства по гимнастика, колоездене, лека атлетика.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията