Ще бъдат ли САЩ отново №1?

Мечтай, изживей, сподели е слоганът на шампионата в Бийвър Крийк

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 31 Яну 2015
0
881
Getty Images

Един от най-атрактивните зимни центрове в Европа – австрийския Шладминг бе последният домакин на световно първенство по ски.

Очаквано домакините спечелиха най-голям брой медали – 8. №1 в таблицата по нации обаче станаха американците, които от пет отличия взеха четири титли.

Програма на световното първенство

03 февруари, вторник

20,00 Супер G (жени)

04 февруари, сряда

20,00 ч. Супер G (мъже)

06 февруари, петък

20,00 ч. Спускане (жени)

07 февруари, събота

20,00 ч. Спускане (мъже)

08 февруари, неделя

19,00 часа Спускане, комбинация (мъже)

23,15 часа Комбинация (мъже)

09 февруари, понеделник

19,00 часа Спускане, комбинация (жени)

23,15 часа Комбинация (жени)

12 февруари, четвъртък

19,15 часа Гигантски слалом (жени)

13 февруари, петък

19,15 часа Гигантски слалом (мъже)

14 февруари, събота

19,15 Слалом (жени)

15 февруари, неделя

19,15 часа Слалом (мъже)

 

 

 

Две години по-късно американският тим се надява на същото постижение. Особено след като световното първенство ще бъде в страната им.

За втори път след 1989 г. домакин на проявата ще бъде Бийвър Крийк.

За да защитят амбициите си домакините определиха състав от 26 души.

В него попадна дори ветеранът Боде Милър, макар че бившият олимпийски шампион все още няма нито един старт през този сезон. Още в началото му в Зьолден Боде усети болки в гърба и до този момент не може да се справи с проблемите си.

За последно Милър се опита да участва в спускането във Венген на 16 януари.

„Пробвах се да се подготвя. Налага се да работя и разчитам на това което имам. Определено не съм достатъчно здрав за състезание”, обясни ветеранът, когато отказа участие в надпреварата.

Другата голяма звезда на домакините при мъжете е Тед Лигъти.

Той ще защитава цели три титли от Шладминг – в Супер G, гигантския слалом и суперкомбинацията. Сред потенциалните шампиони в спускането са Травис Ганонг и Стийв Нийман.

Всъщност надеждите на американците за успехи обаче са свързани по-скоро с жените.

Тимът ще бъде воден от Линдзи Вон, която преди няколко седмици стана №1 по победи в Световната купа. Достойна конкуренция ще й бъде Микаела Шифрин. 19-годишният суперталант на американските алпийски ски е шампионка в слалома от Шладминг 2013.

„Имам определени очаквания за това първенство, надявам се да се оправдаят”, коментира президентът на Американската ски асоциация Тайгър Шоу. „Със сигурност обаче мога да кажа, че това е най-силният тим, който някога сме имали”.

Успехът за американците е важен не само защото става дума за домашното им първенство. А и защото той ще направи спортът поне с една идея по популярен в страната.

„Трудно е, защото се борим с бейзбола, футбола, баскетбола, хокея и колежанските първенства. Но пък американците обичат успеха. И състезатели като Линдзи Вон са добър пример и добър посланик”, обяснява още Шоу.

Към същото обаче ще се стремят поне още няколко състезатели. Марсел Хиршер, Феликс Нойройтер, Стефано Грос са само част от кандидатите за слава при мъжете. Към възможните изненади трябва да прибавим руснакът Александр Хорошилов, който спечели последния старт от световната купа преди шампионата.

Тина Мазе, Джули Манкузо, Анна Фенингер и останалите пък ще се опитат да конкурират американките при дамите.

Над 65 са страните подали заявки за участие. Организаторите очакват най-атрактивно да бъде състезанието при нациите, насрочено за 10 февруари. Общо 16 са отборите, които ще се борят лице в лице за трите комплекта медали.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията